Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lukašenkove hlásne trúby: Poľsko a Nemecko chystali prevrat

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko

MINSK - Štátom kontrolované médiá v Bielorusku dnes obvinili tajné služby Nemecka a Poľska z pokusu zorganizovať štátny prevrat počas minulomesačných prezidentských volieb v bývalej sovietskej republike.

Znovuzvolenie prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý vládne Bielorusku tvrdou rukou od roku 1994, vyústilo do obrovských protestov a zatknutia stoviek ľudí. Odporcovia a medzinárodní pozorovatelia odsúdili Lukašenkovo drvivé volebné víťazstvo z 19. decembra ako podvod.

Štyria jeho súperi - kandidáti na úrad prezidenta - zostávajú vo väzbe. Noviny Sovietskaja Belarussija ako hlásna trúba Lukašenkovej vlády dnes zverejnili prepis vyjadrení údajne opozičných predstaviteľov. Tieto výroky naznačujú, že štátny prevrat už bol v pohybe. Prepisy zahŕňali aj vyjadrenia pre políciu.

"Niet pochýb, že špeciálne služby, predovšetkým z Poľska a Nemecka, hrali rolu v udalostiach z 19. decembra," uviedol denník.

"Poľsko sa stalo štartovacou rampou pre organizovanie síl, schopných zvrhnúť zákonné úrady Bieloruska. Pre aktivistov boli zriadené špeciálne výcvikové tábory. Trénovala sa tam budúca vládnuca trieda," dodal denník. Varšava a Berlín patria k hlavným krajinám v rámci Európskej únie, ktoré vyjadrujú obavy z udalostí u východného suseda Poľska.

Sovietskaja Belarussija napísala, že politickú opozíciu financoval Západ. "Do Minska boli v kufroch privezené státisíce dolárov, sprevádzané šťastnými úsmevmi a sľubmi o korektnom správaní," dodal vládny denník.

Zahraniční pozorovatelia volieb kritizovali aj sčítavanie hlasov a označili ho za zmanipulované. Bielorusko potom oznámilo Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá kritizovala policajné zásahy proti opozícii, aby opustila krajinu.

Západné vlády vyzvali Lukašenka, aby prepustil opozičných aktivistov z väzenia. Je tiež veľmi pravdepodobné, že 27-členná Európska únia obnoví sankcie, vrátane znovuzavedenia zákazu vydávať víza Lukašenkovi a jeho najbližším spolupracovníkom.

EÚ zaviedla sankcie voči Bielorusku po sporných voľbách v roku 2006, ale v roku 2008 pozastavila ich uplatňovanie, aby povzbudila demokratické reformy v krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov. Bielorusko je tranzitnou krajinou pre ruský plyn smerujúci do EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu