Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Bielorusku volia prezidenta, očakáva sa víťazstvo Lukašenka

Opozičný kandidát Andrei Sannikov
Opozičný kandidát Andrei Sannikov

MINSK - Za prísnych bezpečnostných opatrení hlasujú dnes obyvatelia Bieloruska v prezidentských voľbách. Približne sedem miliónov voličov má na výber medzi autoritatívnym úradujúcim prezidentom Alexandrom Lukašenkom a jeho deviatimi vyzývateľmi.

Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SEČ, hlasovanie potrvá do 19.00 h SEČ. Lukašenko, ktorý je v krajine pri moci od roku 1994, očakáva viac ako 70-percentnú podporu. Pre 56-ročného politika, ktorý je často kritizovaný ako "posledný diktátor Európy", by to bolo už štvrté funkčné obdobie.
      
Pozorovatelia nedávajú Lukašenkovým vyzývateľom žiadnu šancu. Rozhádaná opozícia sa už vopred sťažovala na zastrašovanie a represívne opatrenia. Lukašenkovi odporcovia sa navyše obávajú aj volebných podvodov a vyzvali na protesty v centre hlavného mesta Minsk, ktoré sa majú uskutočniť dnes vo večerných hodinách. Vláda preto už pred niekoľkými dňami rozmiestnila v meste armádu a obrnené vozidlá a vydala zákaz verejného zhromažďovania sa.
      
Hlasovanie bude sledovať približne 1000 medzinárodných pozorovateľov. Asi polovica z nich je z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Prvýkrát došlo počas predvolebnej kampane aj k televíznej debate, zúčastnili sa však na nej iba kandidáti opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu