Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nariadili uzavretie úradu OBSE v Minsku

Protest prívržencov opozície
Protest prívržencov opozície (Zdroj: SITA)

MINSK - Bielorusko zastavilo pôsobenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na svojom území po tom, ako paneurópska organizácia odsúdila nedávne prezidentské voľby v krajine.

Podľa jeho hovorcu Andreja Savinycha bieloruská strana rozhodla, že úrad OBSE v Minsku nebude pokračovať v činnosti. "Hodnotenie aktivít OBSE v Minsku ukazuje, že mandát OBSE sa už naplnil," uviedol hovorca. Bieloruská opozícia uviedla, že tento krok Minska by mohol poškodiť vzťahy s Európskou úniou.

Medzinárodný tím pozorovateľov OBSE na prezidentských voľbách v Bielorusku označil organizáciu prezidentských volieb v tejto bývalej republike Sovietskeho zväzu za nekvalitnú a zároveň odsúdil "prehnaný" zásah polície proti opozičným lídrom a demonštrantom.

"Tieto voľby neznamenali pre Bielorusko nový začiatok, ktorý krajina potrebuje," konštatoval šéf pozorovateľskej misie OBSE Tony Lloyd.

Víťazom volieb sa presvedčivo, už štvrtý raz po sebe, stal doterajší prezident Alexander Lukašenko so ziskom takmer 80 percent hlasov voličov.

Reportéri bez hraníc odsúdili systematické útoky bieloruskej KGB, ktorých očividných cieľom je podľa organizácie zhabať všetky dokumenty a materiály vzťahujúce sa k spravodajskému pokrytiu volieb z 19. decembra a následnému masovému protestu.

Desiatky tisíc demonštrantov pochodovali Minskom počas volebnej noci, aby protestovali proti volebnému podvodu. Polícia zatkla asi 700 ľudí, vrátane žurnalistov a opozičných kandidátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu