Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Marošová sa domov nechystá, Mello zostáva v cele!

Zuzana Marošová a Karol Mello
Zuzana Marošová a Karol Mello

BRATISLAVA/KRAKOV – Karol Mello, ktorého slovenská polícia považuje za jedného z najhľadanejších a najnebezpečnejších predstaviteľov podsvetia, naďalej zostáva v Poľsku. Krakovský súd o jeho vydaní na Slovensko dnes opäť nerozhodol a termín nového pojednávania stanovil na 21. januára. Dôvodom by mali byť podľa Mellovho právneho zástupcu dokumenty, ktoré mala slovenská strana poslať len v slovenčine.

Právny zástupca Jan Olszewski po pojednávaní uviedol, že slovenská strana zaslala aj nevyžiadané dokumenty a len v slovenčine. Tie potrebujú najskôr preložiť. Navyše ich mala poslať len prokuratúre a nie súdu. Mellova partnerka Zuzana Marošová dnes celý čas čakala pred pojednávacou miestnosťou. Svoj prípadný návrat na Slovensko však nechcela komentovať. Prvýkrát prípad na súde dnes sledovali aj poľskí novinári.

Mella zadržali v októbri v luxusnom dome v jednej z krakovských mestských predmestí na základe medzinárodného zatykača, Poliaci na neho uvalili trojmesačnú väzbu až do 27. januára. Podľa poľských zdrojov sa Mello na území krajiny zdržiaval niekoľko mesiacov, predtým sa ukrýval v iných členských štátoch EÚ.

Poliaci si dokumenty vyžiadali ako podklad pre svoje rozhodnutia v celej veci. “Vyžiadali sme si originály niektorých dokumentov z vyšetrovacieho spisu, no nedostali sme ich,” uviedol ešte koncom decembra hovorca krakovského okresného súdu Rafal Lisak. Mellov poľský právny zástupca Jan Olszewski považuje dôkazy slovenskej strany za slabé. “Chceme, aby môjho klienta nevydali slovenskej justícii, ale aby ho prepustili,” povedal v decembri.

Na Slovensku je spolu s Mellom obžalovaný aj šéf zemplínskeho podsvetia Branislav Adamčo a jeho dvaja spoločníci Nikola Pajdič a Jozef Balogh. Podľa prokuratúry títo traja v decembri 2004 zastrelili Henrietu Brestovanskú a 10-ročného chlapca. Pôvodne plánovanou obeťou vraždy mal byť bývalý policajt Juraj Gála, ktorého vraždu si podľa prokuratúry objednal práve Mello. Obeťami streľby sa však napokon stali Gálova priateľka a jeho syn z prvého manželstva, ktorí sa viezli v Gálovom aute.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu