Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Čilskí baníci o zlých veciach mlčia, ale možno nevydržia

Príbuzní baníkov oslavujú ich príchod na povrch
Príbuzní baníkov oslavujú ich príchod na povrch

COPIAPÓ - Väčšina z 33 baníkov, ktorí sa minulú stredu dostali po dvoch mesiacoch zo zavalenej bane v Čile, o najhorších stránkach svojej skúsenosti zatiaľ mlčí. Iba jeden v nedeľu naznačil, že by mohol všeličo prezradiť, keby dostal zaplatené.

Iný sa jasne vyjadril k tomu, čo sa v bani nestalo. Informovala o tom agentúra Reuters. Baníkom sa ponúkajú lukratívne kontrakty na knihy a filmy, takže mnohí začínajú uvažovať, že by sa tým mohli finančne zabezpečiť do budúcnosti. Väčšina z nich zatiaľ odmietla o najhorších chvíľach prežitých v horúcom a vlhkom tuneli hovoriť. Bol 625 metrov pod zemou a skupina v ňom dokázala prežiť 69 dní.

Z nich najhorších bolo zrejme prvých sedemnásť, kým ľudia hore zistili, že sú po závale v bani stále živí ľudia. Záchrannú operáciu potom sledovali v televíziách celého sveta milióny ľudí. Predstavivosť mnohých sa dala do pohybu. "Nemôžeme o tých najhorších veciach hovoriť, lebo tak sme sa dohodli. Nehovoríme o tom, čo bolo od závalu po naše vyslobodenie," povedal najstarší z baníkov Mario Gómez (64) v nedeľu, keď pomáhal príbuzným zložiť stan, ktorý si rodina postavila nad baňou po závale.

Omar Reygada (56) povedal, že zmyslom dohody o mlčaní je snaha zabezpečiť, aby príbeh, ktorý bude nakoniec zverejnený, bol pravdivý. Niektorí z baníkov chcú spísať knihu, ale zatiaľ nie je jasné, či dohoda o autorských právach bude spoločná. "Dohodli sme sa, že budeme hovoriť ako skupina, aby sme zabránili triešteniu faktov, čo by nastalo, keby sme hovorili jednotlivo," vyhlásil Reygada.

Jorge Galleguillos ale dohodu nechápe ako záväznú a agentúre Reuters povedal, že svoj príbeh vypovie individuálne za peniaze. "Musím myslieť sám na seba," povedal po cirkevnom obrade, ktorý sa konal v nedeľu pri bani. Prezrel si pritom stanové mestečko, v ktorom na jeho záchranu čakala rodina. Zabávač a dušu baníkov Mario Sepulveda, ktorý sa zo záchrannej klietky, ktorá ho z hlbín vyviezla hore, vynoril s taškou plnou kamenia na pamiatku, uz pevnosť dohody o mlčaní vyskúšal. V rozhovore pre britský denník Mail on Sunday priznal, že niekoľkokrát stratil nádej na vyslobodenie, uchýlil sa k čiernemu humoru a robil mŕtveho.

Poprel správy o tom, že baníci uvažovali o kanibalizme alebo že medzi sebou mali sexuálny styk. "Hovorím, pretože ľudia klebetia a ja si myslím, že je dôležité povedať, aké to tam dole bolo, a tiež reagovať na to, čo sa o tom hovorí zlého. Nie je správne hovoriť, že sme sa tam dole spolu sexuálne stýkali. O niektorých veciach nikdy neprehovorím. A sú veci, ktoré by strápnili niektorých z tých detí (najmladších z baníkov). Netýkajú sa sexu, ale skôr toho, že sa správali ako deti, "povedal Sepulveda britskému denníku.

Peniaze, ktoré zverejnením svojho príbehu zarobí, vraj použije na financovanie vysokoškolského štúdia svojich detí. Tento štyridsiatnik, ktorý v podzemí oslávil narodeniny, v nedeľu nebol medzi 13 kolegami pri bani San José. Pokiaľ z príbehu čílskych baníkov vznikne kniha, bude pre ňu asi podkladom denník, ktorý písal Víctor Segovia. Určité časti denníka majú zostať čo najdlhšie nedostupné a sú už zalepené páskou.

Niektorí z baníkov o dňoch strávených v podzemí proste hovoriť nechcú. Psychológovia počítajú s tým, že najhoršie postihnutie, ktoré si baníci priviezli napovrch, je v emocionálnej oblasti, a že vyrovnanie sa s ním potrvá mesiace, možno i roky. "Ešte o tom nechcem hovoriť," povedal Claudio Yañez (33), ktorý tesne pred závalom uvažoval o tom, že z bane odíde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu