Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Troch baníkov už prepustili: Nedúfal som, že sa ešte vrátim

Jeden z troch prepustených baníkov Zobraziť galériu (3)
Jeden z troch prepustených baníkov

SANTIAGO DE CHILE - Prvých troch baníkov vyslobodených po takmer 70 dňoch zo zavalenej bane San José na severe Čile vo štvrtok večer prepustili z nemocnice domov. Je medzi nimi aj jediný Bolívijčan spomedzi zachránených baníkov, informovala agentúra AFP. Ďalšiu a ešte väčšiu skupinu by mali z kliniky prepustiť počas dneška.

Baníci opustili nemocnicu v meste Copiapó, kam postupne odviezli všetkých baníkov, ktorých vytiahli pomocou špeciálnej klietky počas utorka a stredy z hĺbky viac než 600 metrov.

Trojicu baníkov odviezol z nemocnice mikrobus obklopený fotoreportérmi a televíznymi štábmi. Podľa neoficiálnych informácií sú prepustenými bývalý vojak Juan Illanes Palma, jediný cudzinec v skupine, Bolívijčan Carlos Maman, a dvanásty muž na povrchu Edison Peňa.

"Nedúfal som, že sa ešte vrátim," povedal Peňa pred televíznymi kamerami na prahu svojho domu. "Ďakujem, že ste verili, že sme nažive," dodal. Zdôraznil, že zachránení baníci nie sú hviezdy, ale obyčajní ľudia.

Baníci boli v nemocnici podrobení zdravotným prehliadkam. Kvôli rekordne dlhému pobytu v podzemí mohli mať problémy napríklad z prispôsobením zraku na denné svetlo, utrpieť však mohla aj pokožka, pľúca a hlavne psychika. U väčšiny z nich však lekári po vyslobodení hovorili o až prekvapivo dobrom zdravotnom stave.

"Nikto neutrpel šok," citovala agentúra DPA jedného z lekárov. "Dobrý zdravotný stav, v ktorom sa nachádzajú, je pre lekársky tím prekvapením," povedal zdroj. Jeden z mužov má údajne "stredne závažné problémy" s očami. Najstarší zo skupiny, šesťdesiattriročný Mario Gómez, bude brať antibiotiká kvôli "komplikáciam na pľúcach". Údajne má zaprášené pľúca, rovnako ako Mario Sepulveda, "hovorca" celej skupiny. Troch baníkov mali taktiež operovať kvôli zápalu zubov.

Záchrannú operáciu, aká nemá v dejinách baníctva obdoby, sledoval v priamom prenose celý svet a 33 baníkov sa stalo národnými hrdinami, ktorí si musia zvykať na obrovský záujem médií.

Gratulácie k úspešnej záchrannej akcii do Čile smerovali z celého sveta. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun operáciu označil za "mimoriadny triumf ľudského génia a sily ľudského ducha". Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová povedala, že akciu sledovala v televízii. "Nemohla som sa odtrhnúť," priznala.

Úspech záchranárov a výdrž baníkov už ocenili aj americký prezident Barack Obama, jeho ruský náprotivok Dmitrij Medvedev alebo španielsky premiér José Luis Zapatero.

O príbeh sa zaujíma aj Hollywood, kde výrobcovia súperia o získanie práv na nakrúcanie. Americký špecializovaný časopis Broadcasting & Cable uviedol, že by si producentské spoločnosti takýto materiál mohli ceniť na státisíce dolárov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu