Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vedci identifikovali najmenšieho dinosaura

Hesperonychus elizabethae.
Hesperonychus elizabethae.

BRATISLAVA - Podľa šiestich drobných panvových kostí vedci identifikovali doteraz najmenšieho mäsožravého dinosaura, ktorého našli v Severnej Amerike.

Hesperonychus, ktorý využíval svoje vrúbkované zuby na obživu hmyzom, je príbuzný druhu Microraptor, malému štvorkrídlemu dinosaurovi objavenému v Číne. Nález podľa vedcov podporuje tvrdenie, že nie cicavce, ale plazy plnili rolu malých predátorov v období dinosaurov.

Skamenená kostra, ktorú štvrťstoročie považovali za jaštericu, patrí do skupiny dinosaurov označovaných ako teropod, teda dvojnohých plazov, z ktorých sa vyvinuli vtáky. Informuje BBC.

"V Ázii sa našli výborne zachované kostry dinosaurov veľkosti malých vtákov, ich prítomnosť v Severnej Amerike je však mimoriadne vzácna," uviedol paleontológ Philip Currie z univerzity v kanadskom Calgary a spoluautor výskumu, ktorý sa snaží nájsť odpoveď, prečo len málo zvyškov malých tvorov objavili v kanadskej oblasti Alberta, patriacej k najbohatším náleziskám kostí veľkých dinosaurov na svete.

Podľa jeho teórie sa malí predátori v regióne zachovali len výnimočne kvôli prevahe väčších predátorov. "Bolo tam mnoho veľkých dinosaurov, ktorí sa nimi kŕmili a malé kosti potom odplavili rieky."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu