Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V českých krajských voľbách triumfovali sociálni demokrati

Predseda ČSSD Jiří Paroubek
Predseda ČSSD Jiří Paroubek

PRAHA - V sobotňajších českých krajských voľbách jednoznačne triumfovali sociálni demokrati, vyplýva to z údajov internetového spravodajského portálu iDNES.cz.

Opozičná Česká strana sociálno-demokratická (ČSSD) Jiřího Paroubka podľa týchto informácií zvíťazila vo všetkých regiónoch, z čoho vyplynula drvivá porážka pre Občiansku demokratickú stranu (ODS) premiéra Mirka Topolánka, ktorá stratila všetkých 12 hajtmanov. Výsledku dopomohla aj rekordne vysoká účasť voličov, ktorých prišlo viac ako 40 percent.

Sociálni demokrati získali tesne pred koncom sčítania 35,86 percenta hlasov, ODS 23,53 a tretia Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) 15 percent hlasov. V krajských voľbách prepadli (6,68 percenta) aj vládni ľudovci a zelení. Koaličná Kresťanská a demokratická únia - Československej strany ľudovej (KDU-ČSL) prišla o svojho jediného hajtmana.

V Čechách v sobotu pokračovali dvojdňové voľby do krajských zastupiteľstiev a hornej komory parlamentu, ktorých výsledky otrasú tamojšou politickou scénou. Česi vo voľbách rozhodovali o obsadení zastupiteľstiev vo všetkých krajoch s výnimkou Prahy, ako aj 27 z 81 kresiel v Senáte. Kandidáti do Senátu, ktorí nezískajú potrebnú väčšinu, postúpia do budúcotýždňového druhého kola. Výrazné straty Občianskej demokratickej strany sa pripisujú najmä schváleniu výstavby americkej radarovej základne na českom území napriek nesúhlasu väčšiny občanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu