Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Černosi sa na voľby chystajú v rekordných počtoch

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Američania čiernej pleti inšpirovaní bojom Baracka Obamu o prezidentské kreslo by sa mohli v novembri zúčastniť na amerických voľbách v rekordných počtoch.

V niektorých amerických štátoch môžu byť aj pomyselným jazýčkom na váhach. Politickí aktivisti tradične prodemokratickej černošskej komunity strávili posledné mesiace registrovaním voličov v rozhodujúcich štátoch ako Virginia, Florida, Ohio, Severná Karolína alebo Missouri. V snahe prepísať americkú históriu organizovali komunitní lídri nábory voličov v kostoloch, fast foodoch, na hip-hopových koncertoch a dokonca aj v súdnych miestnostiach. "Snažíme sa prinútiť voliť ľudí, ktorí sa nikdy neregistrovali, ani nikdy nevolili," vyhlásil šéf organizácie Fairfax bojujúcej za práva "farebných" Američanov reverend Ronald Winters.

Černosi tvoria 12 percent populácie Spojených štátov, spomedzi všetkých občanov odpykávajúcich si tresty odňatia slobody v tamojších väzniciach má však až 40 percent z nich čiernu pleť. Odsúdenci - bývalí aj tí minulí - v niektorých amerických štátoch nemajú volebné právo. "Dostávam množstvo žiadostí od zločincov, aby im bolo umožnené voliť," uviedol reverend.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu