Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Gruzínsko obviňuje Rusov z porušovania prímeria

(Zdroj: SITA)

MOSKVA/TBILISI - Gruzínsko obvinilo dnes Rusko, že porušilo prímerie vyslaním vojakov z odštiepeneckého Južného Osetska na gruzínske územie.

Rusko vpád opakovane poprelo, neskôr však oznámilo, že jeho mierové sily odstraňujú výzbroj zo skladov zbraní pri strategickom gruzínskom meste Gori. Hovorca ruských mierových síl v Južnom Osetsku pre agentúru Reuters povedal, že pri Gori objavili veľký vojenský sklad, ktorý nebol strážený, aj keď vojenská technika v ňom bola pripravená na použitie. Z objektu ju premiestňujú "v záujme demilitarizácie zóny konfliktu a zaistenia bezpečnosti obyvateľstva", dodal.

Námestníčka gruzínskeho ministra vnútra medzitým oznámila, že ruské jednotky odišli z mesta Gori, ležiaceho neďaleko Južného Osetska. Nepostupujú však k približne 60 kilometrov vzdialenej gruzínskej metropole Tbilisi. "Rada by som všetkým upokojila. Ruská armáda nepostupuje k hlavnému mestu," povedala Jekaterina Zguladzeová na tlačovej konferencii. Nekonkretizovala však, čo ruské jednotky práve robia.

Gruzínske jednotky sa stiahli z Gori smerom k Tbilisi v pondelok po tom, ako ich ruská armáda vyhnala z juhoosetskej metropoly Cchinvali, pripomína agentúra Reuters.

Ruská armáda už skôr popoludní odmietla informácie o tom, že by jej jednotky smerovali na gruzínske hlavné mesto Tbilisi. O presune ruských jednotiek smerom do gruzínskeho vnútrozemia pritom hovoril očití svedkovia, v rozhovore pre CNN to potvrdil aj gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Očitý svedok hovoril podľa reportéra AFP o konvoji pozostávajúcom zo 60 tankov, obrnených a iných vozidiel. Konvoj videli 10 kilometrov od mesta Gori smerujúc na Tbilisi. Podľa svedka sa z okien vozidiel vykláňali ruskí vojaci a kričali: "Tbilisi, Tbilisi!" mávajúc ruskými vlajkami. Nákladné autá boli údajne naložené stanmi a zásobami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu