Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Sarkozy ide s Írmi riešiť problém odmietnutia zmluvy o EÚ

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

Paríž - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v pondelok cestuje do Dublinu, aby sa priamo oboznámil s írskymi problémami a aby s lídrami krajiny hľadal možnosti ukončenia krízy, do ktorej sa Európska únia dostala po odmietnutí novej zmluvy o EÚ v írskom referende.

Sarkozy, ktorého krajina má teraz v únii predsednícku funkciu, stanovil záver roka ako konečný termín na nájdenie východiska zo slepej uličky. Francúzsky prezident do Dublinu cestuje po tom, ako vyvolal ostrú diskusiu, keď pred francúzskymi poslancami povedal, že Íri by mali usporiadať ďalšie referendum. Keď poslanci o jeho vyjadrení informovali novinárov a írske denníky z toho urobili správu na titulnú stranu, prezidentský palác zdôraznil, že Sarkozyho slová boli vytrhnuté z kontextu a opakovanie referenda je iba jednou z viacerých možností.

"Samozrejme, že je to jedna z možností," povedal Sarkozyho poradca Henri Guaino. "Sarkozy však nejde do Írska, aby im povedal, čo majú robiť," dodal. "Určitý čas budeme premýšľať, Európania budú premýšľať a potom predložíme návrhy. Je to však írska vláda, ktorá nakoniec rozhodne o tom, čo urobiť," povedal Guaino pre francúzsku televíznu stanicu France 24.

Po rokovaniach s írskym premiérom Brianom Cowenom sa Sarkozy stretne s aktivistami z tábora stúpencov aj odporcov novej zmluvy o EÚ.

Írsko je jedinou členskou krajinou únie, ktorá o Lisabonskej zmluve hlasovala v referende. Zmluva, ktorej cieľom je zjednodušiť rozhodovanie v rámci 27-člennej únie, môže nadobudnúť platnosť až po schválení všetkými členmi bloku. "Sarkozy sa pokúsi upokojiť situáciu a pochopiť, čo Íri chcú," povedal Philippe Moreau Desfarges z Francúzskeho inštitútu pre medzinárodné záležitosti.

"V záujme naklonenia si Írska by Francúzsko mohlo ponúknuť, že sa počet eurokomisárov nezmenší, hoci Lisabonská zmluva s tým ráta, a ubezpečiť Írsko, že v Bruseli bude mať slovo," napísal tento týždeň francúzsky denník Le Monde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu