Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Betancourtová strávila tri roky v reťaziach

Íngrid Betancourt
Íngrid Betancourt

PARÍŽ - Oslobodená kolumbijská rukojemníčka Íngrid Betancourtová v piatok uviedla, že tri zo šiestich rokov zajatia strávila nepretržite spútaná reťazami.

"Bola som v reťaziach celý čas, 24 hodín počas dňa a noci," povedala Betancourtová pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 pred nastúpením do lietadla smerujúceho do Paríža. "Snažila som sa nosiť tie reťaze... s dôstojnosťou, hoci som cítila, že je to neznesiteľné."

Štyridsašesťročná politička, veriaca katolíčka, vo štvrtok označila svoje oslobodenie v nekrvavej operácii kolumbijskej armády za "zázrak Panny Márie". Betancourtová, ktorá má dvojité francúzsko-kolumbijské občianstvo, potvrdila, že prežila chvíle skutočnej krízy, utrpenia a ponižovania zo strany kolumbijských marxistických povstalcov.

Na otázku, či ju mučili, odpovedala: "Áno, áno." "Museli sme sa držať, často som mala pokušenie, vzdať sa tomu diabolskému správaniu... Aby človek neupadol do pekla beznádeje, musí mať úžasnú duševnú silu. Bolo to také obludné, že podľa mňa boli aj oni zhnusení," povedala Betancourtová o správaní rebelov a dodala, že o desivých podrobnostiach svojho hrozného utrpenia nebude rozprávať.

"Keď som vstúpila do helikoptéry a letela ponad džungľu, povedala som si, že tie odporné detaily by sa nemali odhaliť verejnosti." Povstalci Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) uniesli bývalú kolumbijskú senátorku vo februári 2002, pretože kandidovala za prezidentku. Na slobodu sa dostala spolu s 3 americkými a 11 kolumbijskými rukojemníkmi v stredu počas operácie kolumbijskej armády.

Betancourtová odletela vo štvrtok večer do Francúzska, kde sa má v piatok stretnúť s prezidentom Nicolasom Sarkozym. Pozvanie dostala aj od pápeža Benedikta XVI., s ktorým sa stretne na budúci týždeň vo Vatikáne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu