Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fínska vláda navrhuje sprísnenie imigračného zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

HELSINKI - Fínska pravicová koaličná vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl. Informuje o tom agentúra AFP.

Konzervatívna vláda premiéra Petteriho Orpa sa dostala k moci minulý rok a jedným z jej hlavných plánov je sprísnenie azylovej politiky v krajine. Skonštatovala, že chce zreformovať imigračné zákony tak, aby sa vyrovnali zákonom severských susedov. "Navrhované zmeny a doplnenia zákonov sú v súlade s cieľom vlády zvýšiť bezpečnosť, zabrániť zneužívaniu v súvislosti s prisťahovalectvom a posilniť dodržiavanie spoločenských pravidiel," uviedla na tlačovej konferencii ministerka vnútra Mari Rantanenová.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Vláda chce zaviesť na hraniciach nové postupy, ktoré sa budú týkať žiadateľov o azyl. Ich cieľom je "posilniť preskúmanie neopodstatnených žiadostí a vrátanie žiadateľov, ktorých žiadosť bola zamietnutá", uviedla vláda vo vyhlásení. Následne by sa žiadateľ o azyl musel "počas spracovania žiadosti zdržiavať na hranici alebo v jej blízkosti", čím by sa obmedzilo jeho právo pohybovať sa v rámci Fínska počas vybavovania jeho prípadu.

Rantanenová udáva, že tieto zmeny by "zintenzívnili a urýchlili" azylové konanie, aby mohli "urýchliť repatriáciu osôb považovaných za hrozbu pre národnú bezpečnosť". Medzi odprezentovanými zmenami sú zmeny v žiadosti o udelenie občianstva, pri ktorých vláda navrhla upravenie požadovanej dĺžky pobytu vo Fínsku z piatich na osem rokov, konštatuje AFP.

Viac o téme: VládaSprísnenieFínskoImigračný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu