Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil útok na iránsky konzulát v Sýrii

Generálny tajomník OSN António Guterres Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok odsúdil pondelkový útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask.

Guterres pripomenul zásadu nedotknuteľnosti diplomatických a konzulárnych zariadení aj ich personálu. "Tento princíp je nutné rešpektovať v každom prípade, v súlade s medzinárodným právom," dodal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.Pri útoku, z ktorého Irán obvinil Izrael, zahynulo najmenej 13 osôb. Iránske Revolučné gardy uviedli, že v Damasku prišiel o život aj brigádny generál Mohammad Rezá Záhedí, jeden z veliteľov jednotiek Kuds. Zahynul aj jeho zástupca, brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí.

Generálny tajomník OSN jasne vyhlasuje: Musíme prejsť na zelenú ekonomiku
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník OSN jasne vyhlasuje: Musíme prejsť na zelenú ekonomiku  (Zdroj: TASR (Andreas Gebert/dpa via AP))

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí pohrozil v utorok Izraelu za smrť dvoch iránskych generálov odvetou. Útok už predtým odsúdil aj iránsky prezident Ebráhím Raísí, ktorý ho označil za "zbabelý zločin".

Tel Aviv opakovane cieli na vojenských predstaviteľov Iránu, ktorý podporuje militantné skupiny bojujúce proti Izraelu. Podľa agentúry AP však skutočnosť, že pondelkový útok zasiahol diplomatickú misiu, signalizuje stupňovanie konfliktu.

Viac o téme: útok OSNSýriaDamaskAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu