Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Útok v Damasku má 13 obetí: Ajatolláh Chameneí pohrozil Izraelu odvetou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí pohrozil v utorok Izraelu odvetou za smrť dvoch iránskych generálov pri pondelkovom útoku na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku. Pri útoku podľa najnovších správ iránskych médií zahynulo 13 ľudí.

V súvislosti s Izraelom hovoril ako o "zákernom režime", ktorý sa údajne nevyhne trestu zo strany Iránu. Izraelskí predstavitelia "oľutujú tento a podobné zločiny, ak Boh dá," dodal.Iránsky prezident Ebráhím Raísí už predtým tento útok odsúdil ako "zbabelý zločin" a pohrozil odvetou.Izrael opakovane cieli na vojenských predstaviteľov Iránu, ktorý podporuje militantné skupiny bojujúce proti Izraelu. Pondelkový úder v Damasku signalizuje podľa AP stupňovanie konfliktu, pretože zasiahol iránsku diplomatickú misiu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Ako poznamenáva agentúra AP, nie je jasné, či bude Irán reagovať sám a riskovať konfrontáciu s Izraelom a jeho podporovateľom, Spojenými štátmi, alebo sa bude naďalej spoliehať na svojich zástupcov vrátane libanonského hnutia Hizballáh a jemenských povstalcov húsíov.

Iránske Revolučné gardy uviedli, že v Damasku prišiel o život aj brigádny generál Mohammad Rezá Záhedí, jeden z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie. Zahynul aj jeho zástupca, brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí.

Viac o téme: Odvetaútok ChameneíDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu