Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci vládu zakázať pôsobenie zahraničných médií v Izraeli. Informuje agentúra AFP.

Poslanci v pondelok odhlasovali zákon, ktorý dáva Izraelu právo zakázať vysielanie zahraničných televíznych staníc a zároveň možnosť zrušiť ich pobočky v krajine. Premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že akonáhle bude zákon schválený, okamžite zakáže pôsobenie katarskej televízie al-Džazíra v Izraeli.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Európska únia je znepokojená z novej legislatívy, ktorá dáva izraelskej vláde dočasnú právomoc zakázať pôsobenie zahraničných spravodajských sietí v Izraeli," povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano a vyzval na zabezpečenie slobody tlače aj v prípadoch, že krajina sa nachádza v ozbrojenom konflikte.

Odsudzujú zabíjanie novinárov

Ako pokračoval, od začiatku konfliktu v Pásme Gazy 7. októbra "prišlo o život tragicky veľa novinárov" a ďalšie stovky utrpeli zranenia. "Jednoznačne odsudzujeme zabíjanie novinárov a voláme po potrebe zabezpečiť im stály prístup (na miesto výkonu práce), bezpečie a ochranu," uviedol Stano bez priamej zmienky o al-Džazíre.

Izrael v januári označil zamestnanca al-Džazíry a jedného novinára na voľnej nohe, ktorí boli zabití počas náletu v Pásme Gazy, za teroristov. Televízna stanica dané tvrdenia vehementne popiera a obviňuje Izrael zo systematického zameriavania sa na jej zamestnancov v Gaze.

Viac o téme: ZákonMédiáIzraelEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu