Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri nálete Izraela v Gaze zahynuli humanitárni pracovníci World Central Kitchen

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

WASHINGTON - Viacero ľudí pracujúcich pre neziskovú charitatívnu organizáciu World Central Kitchen (WCK) so sídlom v USA zahynulo v pondelok pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Oznámil to José Andrés, zakladateľ tejto organizácie, ktorá sa venuje poskytovaniu potravinovej pomoci v problematických oblastiach. Informuje správa agentúry AFP.

Andrés na platforme X napísal, že WCK prišla pri pondelkovom nálete izraelských obranných síl (IDF) v Gaze o niekoľko svojich "sestier a bratov". Dodal, že smúti spoločne s ich príbuznými, priateľmi a celou WCK.

archívne video

Asistent trénera ženskej hádzanárskej reprezentácie Peter Pčola po triumfe Slovenska s Izraelom v kvalifikácii ME 2024 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda militantné hnutie Hamas, predtým informovalo, že telá štyroch zahraničných humanitárnych pracovníkov a ich palestínskeho vodiča boli privezené do nemocnice v meste Dajr al-Balah po tom, ako ich vozidlo zasiahol izraelský nálet.

Hamas informoval

Hamas informoval, že zabití zahraniční pracovníci mali "britskú, austrálsku a poľskú" národnosť. Štátna príslušnosť štvrtej obete nie je známa, zatiaľ čo piatou obeťou zmieneného náletu bol palestínsky vodič a tlmočník tejto skupiny. Izraelská armáda v reakcii na správu prisľúbila, že incident dôkladne prešetrí, aby zistila jeho okolnosti. Dodala, že s WCK "úzko spolupracuje"na úsilí o dodanie potrebnej pomoci Palestínčanom.

WCK sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do Gazy na lodiach z Cypru, ako aj na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť. Pásmo Gazy je momentálne vystavené takmer úplnej blokáde a mimovládne organizácie a OSN obviňujú Izrael, že bráni dodávkam humanitárnej pomoci potrebnej pre 2,4 milióna obyvateľov, ktorí sa väčšinou sústreďujú v meste Rafah a jeho okolí na južnom cípe enklávy. Izrael obhajuje svoje konanie, ktorého hlavným cieľom je eliminácia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas ako hlavného vykonávateľa teroristického útoku zo 7. októbra.

Izrael nalieha na OSN, aby zaistila a poslala Palestínčanom viac humanitárnej pomoci, zároveň však odmieta správy OSN a mimovládnych organizácií, že zdĺhavé inšpekcie izraelských úradov blokujú prepravu potravín a iných nevyhnutných komodít na pomoc palestínskym civilistom. OSN taktiež dlhodobo varuje, že severná časť Gazy je na pokraji hladomoru.

Pozastavili svoju činnosť 

Nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK) pozastavuje svoju činnosť v Pásme Gazy po tom, ako pri pondelkovom izraelskom útoku v tejto enkláve prišlo o život najmenej sedem jej pracovníkov. Biely dom vyjadril zármutok a žiada vyšetrovanie, informuje agentúra AFP.

Zakladateľ organizácie doručujúcej potraviny WCK José Andrés v utorok skoro ráno na sociálnej sieti X oznámil, že pri leteckom útoku izraelských ozbrojených síl (IDF) prišlo o život viacero pracovníkov WCK. Táto organizácia neskôr potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Tieto osoby podľa WCK cestovali do zóny mimo konfliktu v dvoch obrnených vozidlách s logom organizácie a v jednom vozidle bez obrnenia. Tento konvoj bol zasiahnutý izraelským útokom aj napriek koordinácii činnosti WCK s IDF, dodáva organizácia. Biely dom v spojitosti s úmrtím pracovníkov WCK vyjadril zármutok. "Sme zdrvení a hlboko znepokojení týmto útokom," uviedla  hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová na sociálnej sieti X. Dodala, že humanitárni pracovníci musia byť chránení, pretože zabezpečujú dodanie pomoci, ktorá je potrebná. "Vyzývame Izrael, aby urýchlene vyšetril, čo sa stalo," uviedla.

Izraelská armáda v reakcii na správu o incidente prisľúbila, že ho dôkladne prešetrí a zistí jeho okolnosti. Dodala, že s WCK "úzko spolupracuje" na dodaní potrebnej pomoci Palestínčanom. WCK sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť.

Pásmo Gazy je v súčasnosti vystavené takmer úplnej blokáde a mimovládne organizácie a OSN obviňujú Izrael, že bráni dodávkam humanitárnej pomoci potrebnej pre 2,4 milióna obyvateľov. Tí sú sústredení prevažne v meste Rafah a jeho okolí v južnom cípe enklávy. Izrael obhajuje svoje konanie, ktorého hlavným cieľom je eliminácia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas ako hlavného vykonávateľa teroristického útoku zo 7. októbra.

Borrell a Sánchez odsúdili izraelský útok na humanitárnych pracovníkov

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odsúdil v utorok útok Izraela v Pásme Gazy, pri ktorom zahynuli siedmi humanitárni pracovníci, a žiada jeho prešetrenie. Zhrozenie nad úmrtím humanitárnych pracovníkov vyjadril i španielsky premiér Pedro Sánchez. Informuje správa agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Odsudzujem tento útok a vyzývam na jeho vyšetrenie. Napriek všetkým výzvam na ochranu civilistov a humanitárnych pracovníkov sme svedkami ďalších nevinných obetí," napísal Borrell na sociálnej sieti X. Sánchez uviedol, že je "zhrozený" zo smrti siedmich pracovníkov neziskovej organizácie World Central Kitchen (WCK). Zároveň vyjadril sústrasť zakladateľovi WCK šéfkuchárovi Josému Andrésovi a jeho tímu. "Vaša solidarita, altruizmus a záväzok voči tým, ktorí to najviac potrebujú, nás napĺňa hrdosťou. Španielska vláda je s vami," napísal Sánchez na X.

Andrés sa narodil v Španielsku, no v súčasnosti je naturalizovaným občanom Spojených štátov. "Som zronený a smútim s pozostalými a priateľmi a celou našou rodinou WCK. Sú to ľudia, anjeli, po boku ktorých som slúžil na Ukrajine, v Gaze, v Turecku, na Bahamách, v Indonézii," reagoval Andrés. Zdôraznil, že izraelská vláda musí zastaviť takéto bezhlavé zabíjanie.

Útok, avšak bez označenia vinníka, odsúdil aj Peking

"Čína je proti všetkých činom, ktoré ubližujú civilistom, poškodzujú civilné objekty a porušujú medzinárodné právo," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. WCK v utorok potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov pri leteckom útoku Izraela a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Táto nezisková organizácia sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť. Útok už odsúdil aj Biely dom, ktorý taktiež požaduje jeho prešetrenie.

Viac o téme: NáletIzraelGazaWorld Central Kitchen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu