Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Masaker pri Moskve: Má teroristický útok na svedomí ruská tajná služba? Tieto zábery to majú dokazovať

Mala FSB niečo spoločné s útokom? Zobraziť galériu (5)
Mala FSB niečo spoločné s útokom? (Zdroj: X/Nexta, screenshot)

MOSKVA - Na videách z teroristického útoku v Moskve sa opakovane objavujú muži oblečení v modrom, zostávajú pokojní, kým okolo nich vypukne chaos. Môžu byť súčasťou ruskej tajnej služby.

Bol to najhorší útok na ruskej pôde za viac ako 20 rokov. Maskovaní muži v piatok vtrhli do plne obsadenej koncertnej sály Crocus a spustili paľbu do návštevníkov koncertu. Zahynulo 143 ľudí. Krátko nato sa k útoku prihlásil Islamský štát (IS). Následne bolo zatknutých jedenásť ľudí.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Veľa vecí je stále nejasných. Podľa konšpiračnej teórie stál za teroristickým útokom samotný šéf Kremľa Vladimir Putin (71). Neexistujú na to žiadne dôkazy. Ako teraz informoval bieloruský mediálny projekt Nexta, medzi návštevníkmi koncertu mohli byť aj agenti ruskej tajnej služby FSB. Nexta bola založená v Bielorusku v roku 2015 a čoskoro ju režim zakázal. Považuje sa za vedúci hlas v exile o dianí v Rusku, na Ukrajine a v Bielorusku.

Mala FSB niečo spoločné s útokom?
Zobraziť galériu (5)
Mala FSB niečo spoločné s útokom?  (Zdroj: X/Nexta, screenshot)

Pomohla FSB teroristom?

Analýza videozáznamov teroristického útoku podľa Nexta ukázala, že niekoľko podobne oblečených mužov v modrých svetroch a džínsoch bolo večer v koncertnej sále a správali sa zvláštne.

Namiesto paniky ako ostatní zostali pokojní a neutekali. Niektorí vyzerali, že spolu komunikujú. A vraj sú zodpovední za zatvorenie dverí skôr, ako teroristi spustili paľbu. To vraj sťažilo útek a o život prišlo viac ľudí.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1772292883560694064

Muži v modrom zatýkali aj teroristov

Nexta sa potom pokúsila identifikovať mužov. Bolo to ale náročné, pretože videá boli natočené v zlej kvalite. Preto nebolo možné vykonať porovnanie s otvorenou databázou ruskej tajnej služby FSB. Napriek tomu sa podarilo vypátrať údajného muža FSB.

Masaker pri Moskve: Má
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: X/Nexta, screenshot)

Vraj ho vidno na inej fotke, na ktorej je muž, ktorý je držiteľom certifikátu za tretie miesto v súťaži v pretláčaní rukou. Nasnímané v moskovskej osade Sosenskoje, kde sa nachádza aj sídlo ruskej tajnej služby.

Svoju úlohu pri zatýkaní zohrali aj „muži v modrom“. Na videách vidno mužov v modrom oblečení, ktorí stoja vedľa zatknutých. Nexta uzatvára, že agenti FSB používajú túto farbu na to, aby nepozorovane zmizli v dave, no zároveň sa navzájom ľahko rozpoznali.

Mala FSB niečo spoločné s útokom?
Zobraziť galériu (5)
Mala FSB niečo spoločné s útokom?  (Zdroj: X/Nexta, screenshot)

Možno je modrá len populárna farba v Rusku

Ďalšia stopa: Toho istého "modrého muža" možno vidieť raz na videách z útoku a neskôr pri zatýkaní teroristu. "Jeho tvár je zakrytá maskou, ale jeho črty tváre, tvar hlavy a poloha očí naznačujú, že ide o tú istú osobu," uvádza Nexta.

Nexta nemá žiadne spoľahlivé dôkazy. A vedia to aj oni. Ale je zvláštne, aké anomálie existujú. V komentároch na X niektorí súhlasia s teóriou. Iní majú pochybnosti. „Mohlo by to tiež jednoducho znamenať, že FSB je na takýchto masových podujatiach kvôli bezpečnosti v utajení,“ píše niekto. Nexta odpovedá: "Celkom možné, ale správanie mužov a ich nečinnosť počas útoku boli zvláštne."

Niekto iný píše, že možno modrá je len populárna farba v Rusku. "Áno, je to veľmi populárna farba, a preto je taká dobrá na ukrytie v dave," píše Nexta.

Mala FSB niečo spoločné s útokom?
Zobraziť galériu (5)
Mala FSB niečo spoločné s útokom?  (Zdroj: X/Nexta, screenshot)

Teroristov zadržali neďaleko Ukrajiny

FSB medzitým obvinila západné a ukrajinské tajné služby z podpory útoku na koncertnú sálu neďaleko Moskvy. "Domnievame csa, že akciu pripravili samotní radikálni islamisti aj západné tajné služby," citovala v utorok ruská tlačová agentúra RIA Novosti šéfa FSB Alexandra Bortnikova. Ukrajinské služby boli „priamo zapojené“, dodal.

A Putin v pondelok povedal, že útočníci sa pokúsili utiecť na Ukrajinu. "Kto ich tam čakal?" spýtal sa šéf Kremľa. Kyjev akúkoľvek účasť na útoku popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu