Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Migranti po útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy utekajú z Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy vzrástol odchod občanov Tadžikistanu z Ruska, vyplýva z údajov tadžického ministerstva pre prácu, migráciu a zamestnanosť.

Minulotýždňový útok bol v Rusku najhorším za uplynulé dve desaťročia a vyžiadal si najmenej 144 obetí na životoch. Štyria z podozrivých atentátnikov sú občania Tadžikistanu. Spolu s nimi boli zatknutí aj siedmi ďalší ľudia, časť z nich tiež pochádza z tejto bývalej sovietskej stredoázijskej krajiny.

archívne video

Teroristický útok v Moskve

"Prijímame množstvo hovorov. Väčšinou nejde o sťažnosti pre obťažovanie, ale strach našich občanov, panika, mnoho z nich chce odísť. V súčasnosti monitorujeme situáciu, máme viac ľudí prichádzajúcich (do Tadžikistanu) než odchádzajúcich," uviedla námestníčka ministra pre prácu, migráciu a zamestnanosť Šachnoza Nodiriová, ktorú citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.Tadžikistan tento týždeň zatkol dovedna deväť ľudí pre podozrenia zo spojitosti s masovou streľbou v Moskve i z väzieb na džihádistickú organizáciu Islamský štát, ktorý sa k atentátu prihlásil, píše Reuters s odvolaním sa na nemenovaný tadžický bezpečnostný zdroj.

Odlivom pracujúcich migrantov sa môže zhoršiť nedostatok zamestnancov v ruskej ekonomike. Deficit napríklad v stavebníctve tento rok vzrástol o 36 percent v porovnaní s rokom 2022, povedal v piatok pre tlačovú agentúru Interfax Anton Gluškov, prezident ruskej Národnej asociácie staviteľov (NOSTROI).Tadžické ministerstvo práce podľa Reuters predpokladá, že odliv migrantov z Ruska bude dočasný. Na webovej stránke rezortu sa uvádza, že v roku 2023 opustilo krajinu 652.014 pracujúcich migrantov, kým v roku 2022 až 775.578.

Viac o téme: Teroristický útokMigrantiMoskvaTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu