Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlási útok v Moskve spáchali radikálni islamisti

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že za minulotýždňovým útokom na koncertnú halu pri Moskve sú "radikálni islamisti".

archívne video

Teroristický útok v Moskve

"Vieme, že zločin bol spáchaný rukami radikálnych islamistov, proti ktorých ideológii bojuje samotný islamský svet už stáročia," povedal Putin v televíznom vysielaní.Zároveň však opäť zopakoval, že páchatelia sa pokúsili utiecť na Ukrajinu. "Samozrejme, je potrebné odpovedať na otázku, prečo sa teroristi po spáchaní zločinu pokúsili odísť na Ukrajinu? Kto tam na nich čakal?" dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Vladimir Putin od začiatku naznačuje prepojenie útočníkov na Ukrajinu, nijaké dôkazy však doteraz neposkytol. Kyjev akúkoľvek prepojenie s útokom dôrazne odmietol.Útok v Crocus City Hall neďaleko Moskvy sa odohral v piatok 22. marca krátko pred koncertom ruskej rockovej skupiny Piknik. Do komplexu vtrhli neznámi muži v maskovacích odevoch a spustili paľbu na návštevníkov a personál. V budove okrem streľby vypukol aj požiar. Podľa najnovších údajov zahynulo najmenej 137 ľudí a ďalších vyše 180 bolo zranených.

K útoku sa prihlásila džihádistická sieť Islamský štát (IS). Západné tajné služby a bezpečnostní experti považujú toto tvrdenie za dôveryhodné a predpokladajú, že za útokom stojí odnož Islamského štátu - Chorásán (IS-K).

Viac o téme: StreľbaMoskvaVladimir PutinKoncertná sála
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu