Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Streľba vo fínskej škole: Hlásia jednu obeť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

HELSINKI - Jeden dvanásťročný žiak dnes zomrel a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia pri streľbe v škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré leží neďaleko metropoly Helsinki. V aktualizovanej bilancii to na tlačovej konferencii uviedla fínska polícia. Podozrivý, ktorý má tiež 12 rokov, bol zadržaný. Po nikom ďalšom policajti v tejto chvíli nepátrajú.

MIMORIADNE Streľba vo fínskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

Obete boli prevezené do nemocnice, uviedol pre agentúru Reuters policajný hovorca.
K streľbe došlo v škole Viertola vo Vantaa, na predmestí hlavného mesta Helsinki, ktorá má podľa miestnej samosprávy približne 800 žiakov od prvého do deviateho ročníka a má okolo 90 zamestnancov.

archívne video

Obžalovaný pedagóg Akadémie Policajného zboru sa vyjadril: Je mi nesmierne ľúto čo sa stalo, inštruktor je zodpovedný za všetko čo je na cvičisku (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Podľa prvotných informácií je páchateľom dieťa, zranení sú traja školáci. "Bezprostredné nebezpečenstvo pominulo," povedala agentúre Reuters riaditeľka školy vo Viertole Sari Laasilaová, ktorá incident odmietla ďalej komentovať.

MIMORIADNE Streľba vo fínskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

Očitá svedkyňa denníku Iltahlehti povedala, že okolo deviatej hodiny počula výstrel. "Ozval sa hrozný krik a niekoľko detí prebehlo cez dvor," povedala.

Očitý svedok, ktorého oslovil Iltalehti, svedčil o zatknutí o desiatej hodine ráno, asi hodinu po tom, čo tiesňové centrum prijalo hovor o streľbe. Smeroval ku golfovému ihrisku, keď si všimol, že polícia zatkla chlapca, ktorý „vyzeral ako malý chlapec“. Svedok nevidel, či policajti položili zatknutú osobu na zem, alebo chlapec si ľahol na zem na príkaz.

Polícia na tlačovej konferencii uviedla, že jeden zo zranených študentov zomrel. Dvaja študenti sú vážne zranení. Vzhľadom na súkromie pacientov Hus bližšie informácie o situácii neposkytuje. Pre príbuzných pacientov v nemocnici bola zorganizovaná krízová pomoc.

Dvanásťročný študent je podozrivý z vraždy a dvoch pokusov o vraždu. Mŕtvy a zranení sú 12-roční študenti.

Strelec, ktorého motív zatiaľ nie je známy, použil ručnú strelnú zbraň, na ktorú mal povolenie blízky príbuzný. Polícia prípad vyšetruje ako vraždu a pokus o vraždu. Vzhľadom na to, že je podozrivému 12 rokov, nie je trestne zodpovedný, podotkla polícia.

Podozrivý, ktorý je podľa polície žiakom školy, bol zadržaný na severe Helsiniek, zbraň mal stále pri sebe. Obeť a zranenie boli žiakmi šiestej triedy; rovnako ako strelec to boli Fíni, dodala polícia.

Núdzové volanie bolo prijaté o 9:08 a príslušníci polície prišli do budovy školy vo Vantaa o 9:40, uvádza sa vo vyhlásení. Podozrivého nakoniec zatkli, polícia uviedla, že bol maloletý.

Počas operácie boli obyvatelia vyzvaní, aby zostali vo svojich domoch a nechali zatvorené dvere a okná. Študenti sa museli v budove zabarikádovať a zo školy ich napokon odprevadila záchranná služba.

MIMORIADNE Streľba vo fínskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

Zasadá krízový štáb mesta

Katri Kalske, námestníčka mestského riaditeľa pre výchovu a vzdelávanie , hovorí, že krízový štáb mesta zasadá. Skupina zahŕňa manažéra mesta  Pekku Tiainena a zástupcov vedenia mesta. Na stretnutí sú prítomní aj zástupcovia skupiny bezpečnosti a komunikácie a riaditeľ základného vzdelávania.

Krízový tím preveruje situáciu a pracuje na podpore polície, hovorí Kalske. Polícia sa zatiaľ k povahe zranení osôb nevyjadrila. 

Prezident je šokovaný

Prezident republiky Alexander Stubb v odkazovej službe X píše, že rodine mŕtveho školáka vyjadruje hlbokú sústrasť. Stubb praje zraneným veľa síl na uzdravenie. "Som šokovaný udalosťami vo Vantaa," píše Stubb.

MIMORIADNE Streľba vo fínskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

Biskup Teemu Laajasalo z Helsinskej diecézy hovorí v službe X, že kostol Tikkurila je otvorený pre ticho. "Týždeň začal šokujúcou správou. Informácií je stále málo," píše Laajasalo. Podľa Laajasala má cirkev Tikkurila zamestnancov, s ktorými je možné diskutovať o tom, čo sa stalo. "Silu pre deti, rodičov a učiteľov," napísal biskup.

Viac o téme: StreľbaPolíciaHelsinkiŠkolaVantaa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu