Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo Fínsku došlo k streľbe na škole: Polícia zadržala podozrivého len 12-ročného žiaka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

KODAŇ - V súvislosti so streľbou na základnej škole, pri ktorej v utorok v juhofínskom meste Vantaa zomrelo 12-ročné dieťa a jeho ďalší dvaja rovesníci utrpeli ťažké zranenia, zadržala tamojšia polícia ďalšieho žiaka v rovnakom veku. Informuje agentúra DPA.

Vo Fínsku došlo k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Markku Ulander/Lehtikuva )

K zadržaniu žiaka, ktorý mal pri sebe strelnú zbraň, došlo vo vzdialenosti len približne kilometer od školy. V súvislosti so streľbou na základnej škole zalarmovali políciu v meste Vantaa približne o deviatej hodine ráno. Krátko po tom na miesto dorazili policajné zložky, ktoré školu i jej okolie uzavreli. V prípade všetkých detí, ktorých sa incident týka, ide o žiakov šiesteho ročníka, potvrdila polícia.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Prípad sa podľa nej vyšetruje ako vražda a pokus o vraždu a podozrivý sa mal k činu priznať už počas počiatočných fáz výsluchu. Policajné zdroje spresnili, že zbraň patrila jednému z blízkych príbuzných podozrivého strelca.

"Toto sa nikdy nemalo stať," uviedol miestny policajný šéf Seppo Kolehmainen s tým, že spoločnosť sa už mala poučiť z predchádzajúcich prípadov streľby na školách. Za "hlboko šokujúci" označil incident na platforme X aj fínsky premiér Petteri Orpo. "V myšlienkach som s obeťami, ich rodinami a ďalšími žiakmi i členmi personálu školy," dodal.

Verejnosť bola vyzvaná

Verejnosť bola vyzvaná, aby sa k areálu školy nepribližovala, kým pokračuje policajné vyšetrovanie, píše DPA. Dotknutú základnú školu navštevuje približne 800 žiakov. Vantaa je štvrtým najväčším mestom fínska a má viac než 200.000 obyvateľov.

Fínske ministerstvo vnútra uvádza, že v krajine je viac než 1,5 milióna licencovaných strelných zbraní a zhruba 430.000 oprávnených vlastníkov. Lov zveri i vlastníctvo zbraní má v tejto krajine dlhodobú tradíciu.

Po streľbách na fínskych školách v rokoch 2007 a 2008, ktoré si vyžiadali dovedna 20 obetí na životoch, krajina sprísnila svoje zákony týkajúce sa zbraní, zvýšila minimálny vek na jej vlastníctvo a udelila polícii širšie právomoci na preverovanie osôb uchádzajúcich sa o oprávnenie na držbu zbrane.

Viac o téme: StreľbaZraneniaPolíciaFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu