Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Raketové útoky v Pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

BRUSEL - V pondelok zverejnené výsledky aktualizovaného hodnotenia integrovanej klasifikácie fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) naznačujú najhorší možný vývoj pre Pásmo Gazy. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK) s odkazom na spoločné vyhlásenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a eurokomisára pre krízový manažment Janeza Lenarčiča.

Po piatich mesiacoch krízy v Pásme Gazy je 100 percent ľudí vystavených potravinovej neistote, upozornili Borrell a Lenarčič. Na sever 70 percent ľudí čelí hroziacemu hladomoru a v strednej a južnej časti je polovica obyvateľstva vystavená potravinovej neistote. Podľa predpokladov IPC sa situácia onedlho rýchlo zhorší a hladomor pravdepodobne zasiahne aj juh Pásma Gazy."Toto je bezprecedentné. Žiadna analýza IPC nikdy nikde na svete nezaznamenala takú úroveň potravinovej neistoty. Úroveň akútnej podvýživy od poslednej správy stúpa alarmujúcim tempom a už teraz sme svedkami úmrtia detí v dôsledku hladovania," uvádza sa v spoločnej správe.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Obaja predstavitelia EK zdôraznili, že hlad nemožno použiť ako "vojnovú zbraň". Podľa nich ide o katastrofu spôsobenú človekom."V dôsledku konfliktu už zomrelo viac ako 30.000 ľudí, veľkú časť z nich tvoria deti, a počet obetí môže rapídne vzrásť v dôsledku hladu alebo chorôb. Je absolútne nevyhnutné konať," uviedli Borrell a Lenarčič.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (2)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

Podľa ich slov EÚ skúma všetky možné spôsoby poskytovania pomoci vrátane leteckých výsadkov a námorných koridorov. Tie však nenahrádzajú najúčinnejšie riešenie - úplné a bezpodmienečné otvorenie prístupu pomoci po súši a otvorenie ďalších prístupových trás."Vyzývame Izrael, aby umožnil voľný, neobmedzený a bezpečný humanitárny prístup všetkým ľuďom v núdzi," uvádza sa vo výzve predstaviteľov EK. Izael tiež žiadajú, aby spolupracoval s Úradom OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) a inými agentúrami OSN a ďalšími humanitárnymi aktérmi.

EÚ na roku 2024 vyčlenila viac ako 125 miliónov eur na humanitárne financovanie pre Palestínčanov v núdzi. Z toho viac ako 50 miliónov eur je určených na potravinovú pomoc a na pokrytie zdravotných a iných základných potrieb. Ďalších 68 miliónov eur sa prideľuje na podporu Palestínčanov v Gaze a v celom regióne so silným zameraním na zaistenie potravín, výživy a zdravotnej starostlivosti. EÚ tiež podporuje poskytovanie potravinovej pomoci ľuďom v Pásme Gazy prostredníctvom humanitárnych leteckých mostov.

Viac o téme: HladomorIzraelEurópska komisiaPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu