Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Používanie hladu v Gaze ako bojovej taktiky môže byť vojnový zločin, upozorňuje OSN

Volker Türk Zobraziť galériu (2)
Volker Türk (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

GAZA - Vážne obmedzenia dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy spolu s vojenskou ofenzívou Izrela sa môžu považovať za vojnový zločin a posudzovať by to mali medzinárodné súdy. Uviedol to v utorok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

"Rozsah pokračujúcich izraelských obmedzení pre vstup pomoci do Gazy spolu so spôsobom, akým pokračuje v nepriateľských akciách, sa môže rovnať používaniu hladu ako vojnovej metódy, čo je vojnový zločin," uviedol Türk. OSN varovala pred hroziacim hladomorom v Pásme Gazy, pretože v zúfalej situácii sa tam nachádza približne 1,1 milióna ľudí.

Palestínčania utekajú na juh v tretí deň prímeria medzi Izraelom a Hamasom na ceste Salah al-Din v centrálnej časti Pásma Gazy v nedeľu 26. novembra 2023.
Zobraziť galériu (2)
Palestínčania utekajú na juh v tretí deň prímeria medzi Izraelom a Hamasom na ceste Salah al-Din v centrálnej časti Pásma Gazy v nedeľu 26. novembra 2023.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

Türk vyzval kompetentných, aby vytvárali na Izrael tlak. "Musia trvať na tom, aby Izrael konal a umožnil nerušený vstup a distribúciu potrebnej humanitárnej pomoci a tovaru," dodal.Podľa OSN je Izrael okupačnou mocnosťou, pretože kontroluje prakticky všetky prístupové body a dodávky do Pásma Gazy. Izrael to odmieta, pretože sa vojensky z Pásma Gazy stiahol v roku 2005.

Židovský štát vojensky zaútočil na Pásmo Gazy po teroristickom útoku zo 7. októbra 2023. Islamistické hnutie Hamas, ktorá ovládalo Pásmo Gazy, a ďalší palestínski militanti vtedy zabili asi 1200 ľudí v Izraeli a asi 250 uniesli ako rukojemníkov.

Viac o téme: HladOSNGazaVojnový zločinVolker Türk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu