Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Saudská Arábia pošle pre UNRWA 40 miliónov dolárov

Pracovníci UNRWA
Pracovníci UNRWA (Zdroj: SITA/AP/Mohammed Zaatari)

RIJÁD - Saudská Arábia v stredu oznámila, že Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) daruje 40 miliónov amerických dolárov.

 V Pásme Gazy už viac než päť mesiacov prebieha vojna medzi Izraelom a hnutím Hamas. Saudská Arábia chce svojou podporou zabezpečiť vodu pre viac než 250.000 ľudí a stany pre 20.000 rodín, spresnil Centra humanitárnej pomoci kráľa Salmána Abdulláh Rabía.Riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini vyhlásil, že dar Saudskej Arábie "je odrazom solidarity, ktorú toto kráľovstvo vždy poskytovalo Palestínčanom".

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

UNRWA čelí poklesu finančnej podpory a snahe o svoje zrušenie z iniciatívy Izraela, ktorý tento úrad považuje za komplica Hamasu. Izrael pred časom obvinil UNRWA, že niektorí jeho členovia sa zapojili do útoku Hamasu na južný Izrael vlani v októbri. Podľa OSN však Izrael neposkytol žiadne dôkazy na podporu svojich obvinení.


 

Úrad OSN pre utečencov má na okupovaných palestínskych územiach približne 30.000 pracovníkov, vrátane 13.000 priamo v Pásme Gazy. Snaha o humanitárnu pomoc sa v posledných týždňoch zintenzívnila, vrátane vzdušnej podpory a lodných koridorov, podľa OSN to však stále nestačí na vyriešenie zúfalej situácie v regióne.

Viac o téme: FinanciePalestínaSaudská ArábiaUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu