Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krajiny Európskej únie prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Členské štáty EÚ, vrátane Slovenska, počas dvojdňového podujatia prisľúbili vyše 7,7 miliardy eur na humanitárne činnosti vo svete v roku 2024.

V pondelok sa na humanitárnom fóre zúčastnil aj šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, ktorý spresnil, že Slovensko na humanitárnu pomoc vynaloží 2,5 milióna eur, priorite pre oblasť Blízkeho východu.Na fóre sa zišlo viac ako 1400 zástupcov z celej humanitárnej komunity, členských štátov EÚ aj mimo nej.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

EÚ a jej členské štáty sa zaviazali prijať opatrenia na urovnanie vojnových konfliktov a zachovanie prísunu humanitárnej pomoci najmä v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v Pásme Gazy.Účastníci fóra sa zamerali aj na podporu dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva v ozbrojených konfliktoch vo svete. Riešili aj existujúce medzery vo financovaní humanitárnej pomoci, a to aj prostredníctvom diverzifikácie zdrojov a zvýšenia efektívnosti celého systému.

Viac o téme: FinancieHumanitárna pomocEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu