Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové detaily záhadnej smrti päť skialpinistov: Zahynula aj celá rodina, beznádej v posledných minútach života!

Víchrica v Alpách si v nedeľu vyžiadala životy piatich skialpinistov, najmladší mal 21 rokov Zobraziť galériu (2)
Víchrica v Alpách si v nedeľu vyžiadala životy piatich skialpinistov, najmladší mal 21 rokov (Zdroj: X/Leggo.it)

ZERMATT - Víchrica v Alpách si v nedeľu vyžiadala životy piatich skialpinistov, ktorí sa spoločne vybrali na túru na úpätí vrchu Matterhorn. Zo začiatku bolo počasie stabilné, návrat očakávali do niekoľkých hodín, no ako informovali talianske média, počasie sa náhle veľmi zhoršilo.

Do hôr dorazila mohutná víchrica a vzala si životy všetkých piatich príbuzných, najmladší mal len 21 rokov, informuje talianske Leggo. Skupinu skialpinistov tvorilo celkovo šesť členov jednej rodiny. Traja bratia, bratranec, strýko a partnerka jedného z nich. Šiesta osoba je stále nezvestná. Najmladší člen výpravy mal 21 rokov, najstarší 58, všetci pritom boli skúsení skialpinisti, niektorí dokonca trénovali na vysokohorské preteky organizované švajčiarskou armádou menom Patrouille del glaciers.

Víkendová lyžovačka na Donovaloch (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Víchrica ich zastihla vo výške približne 3500 metrov nad morom. Prvú správu, že niečo nie je v poriadku adresoval záchranným zložkám znepokojený člen rodiny, ktorý sa turistiky nezúčastnil. Následne sa napriek silnému vetru a mrazu podarilo jednému z členov výpravy dovolať záchranárom. Pátracia akcia sa rozbehla okamžite, záchranári sa najskôr do kopcov vybrali pešo, no na úrovni cca 3000 m.n.m sa museli pre silný vietor vrátiť. Pátranie následne prebiehalo za pomoci až 11-tich vrtuľníkov a 35 záchranárov, no nadránom museli akciu pre zlé podmienky opäť prerušiť.

Zmrznuté telá piatich obetí našla trojica záchranárov a policajt až v nedeľu večer o pol desiatej, keď sa im podarilo dostať sa vyššie. Telá však nenašli pokope, ale jednotlivo. Podľa záchranárov to znamenalo, že v posledných okamihoch obete zachvátila panika z neprekonateľnej situácie v ktorej sa ocitli. „Videli sme, že sa pokúšali vykopať v snehu dieru, aby sa ochránili pred vetrom,“ povedal šéf záchranárov Zermattu menom Anjan Truffer. Nástrahy prírodných živlov sa im však nepodarilo prekonať a zaplatili za to životmi.

Viac o téme: SmrťTúraSkialpinizmusŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu