Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dve Češky zahynuli počas výstupu v Alpách: Svedkyňa tvrdí, že trasu by mali zvládnuť aj začiatočníci

(Zdroj: Getty Images)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Trasu v rakúskych Alpách, na ktorej zahynula pred takmer štyrmi rokmi dvadsaťpäťročná Češka, by podľa jednej z účastníčok mali zvládnuť aj začiatočníci. Povedala to v utorok pred českobudějovickým súdom, kde vypovedala ako svedkyňa.

Pri výprave na zaistenú cestu, takzvanú ferratu Drachenwan v roku 2020 sa jedna z účastníčok výpravy zrútila a zahynula. Súd prejednáva prípad, keď štátna zástupkyňa obžalovala dvoch mužov, ktorí podľa juhočeskej polície usmrtili z nedbanlivosti dve ženy. Obe zahynuli v minulých rokoch v rakúskych Alpách pri horských výstupoch, ktoré muži podľa kriminalistov nelegálne viedli.

archívne video

Vo Vysokých Tatrách sa smrteľne zranil 58-ročný horolezec (Zdroj: HZS)

"Ide o ferratu, ktorú bežne lezú deti. Trasa je síce dlhá, ale ťažkých úsekov tam nie je veľa. Podľa mňa by to mal zvládnuť aj začiatočník," uviedla pred súdom Katarína Gergelová. V čase, keď sa tragická udalosť stala, bola priateľom dnes obžalovaného Dalibora Urbana, ktorý zájazd do Álp organizoval. Gergelová mu potom na mieste pomáhala s organizáciou.

Dodala, že Urban na úvode trasy ponúkal aj prípadným záujemcom skrátenie trasy. "Povedal všetkým, že pokiaľ bude mať niekto problémy na prvom úseku, môže sa vrátiť. Nikto tú šancu nevyužil," povedala Gergelová.

Tragédia sa stala v auguste 2020, žena, ktorá na ferrate zahynula, bola podľa niektorých svedkov vyčerpaná a niekoľkohodinová trasa bola nad jej sily. Pätnásťčlennú výpravu viedol obžalovaný Dalibor Urban. V minulosti bol držiteľom licencie národného horského sprievodcu. Pre organizáciu podobnej akcie v zahraničí však bola kvalifikácia nedostatočná. Navyše podľa obžaloby bol počet ľudí vo výprave nadlimitný.

Gergelová situáciu, keď sa žena pri zostupe zrútila z výšky okolo 50 metrov, nevidela. "Niekto kričal, že spadla, tak som hneď zavolala horskú službu. Zbehla som dole k nej, Dalibor už tam bol, poskytoval jej prvú pomoc, tak som sa k nemu pridala. Lekár na miesto dorazil asi za 40 minút, Dalibor jej celý čas masíroval srdce," uviedla dnes pred súdom.

Už v júli 2019 Urban organizoval výpravu dvoch desiatok ľudí do Rakúska na ferrate Wildfrauensteig. Nakoniec sa akcie kvôli úrazu nezúčastnil a namiesto seba poslal ako vodcu skupiny kamaráta Jana Linharta, ktorý nemal žiadnu licenciu. Pri výstupe dvadsaťštyriročná účastníčka výpravy sa pošmykla a zrútila sa zo skaly z výšky 150 metrov a zomrela. Linhart je druhým obžalovaným, hrozí im až šesťročné väzenie. Obžalovaní tvrdia, že obe úmrtia boli nešťastná náhoda. Súd bude pokračovať v máji výsluchom ďalších svedkov.

Viac o téme: Súd AlpyČečky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu