Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea a USA spustili spoločné vojenské cvičenia: Cieľom je pripravenosť voči jadrovým hrozbám

Vrtuľníky Apache vzlietajú zo základne Humphreys počas spoločného vojenského cvičenia Južnej Kórey a USA v meste Pchjongtchek, 60km južne od Soulu v pondelok 4. marca 2024. Zobraziť galériu (3)
Vrtuľníky Apache vzlietajú zo základne Humphreys počas spoločného vojenského cvičenia Južnej Kórey a USA v meste Pchjongtchek, 60km južne od Soulu v pondelok 4. marca 2024. (Zdroj: TASR/Jonhap )

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty v pondelok spustili rozsiahle vojenské cvičenia s cieľom posilniť svoju pripravenosť proti jadrovým hrozbám Severnej Kórey, ktorá začiatkom tohto roka vystupňovala rétoriku voči Soulu. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Juhokórejské a americké sily začali počítačom simulované cvičenie s názvom Freedom Shield a tiež rôzne manévre v teréne, ktoré potrvajú 11 dní, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Severná Kórea zatiaľ nereagovala na každoročné spoločné cvičenia Washingtonu a Soulu, ktoré považuje za nácvik invázie. V minulosti na nich odpovedala skúškami rakiet.

archívne video

V centre výcviku Lešť sa koná najväčšie medzinárodné vojenské cvičenie SLOVENSKÝ ŠTÍT 2023 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Juhokórejská armáda minulý týždeň informovala, že na jar podnikne s americkými silami 48 cvičení, čo predstavuje dvojnásobok v porovnaní s minulým rokom. Dodala, že budú zahŕňať nácvik ostrej paľby, bombardovania, vzdušného útoku a zachytávania rakiet.

KĽDR uskutočnila od začiatku roka 2022 viac ako 100 raketových testov s cieľom modernizovať svoj arzenál zbraní, pričom so Spojenými štátmi a Južnou Kóreou už dlhšie nerokuje. Washington a Soul reagovali rozšírením spoločných cvičení a zvýšili nasadenie amerických odstrašujúcich prostriedkov, akými sú lietadlové lode a bombardéry schopné niesť jadrové zbrane.

Pchjongjang vyhlásil tento rok Soul za svojho "úhlavného nepriateľa" a zrušil vládne inštitúcie, ktoré mali na starosť vzťahy s Južnou Kóreou. Severokórejský líder Kim Čong-un navyše vyhlásil, že KĽDR nebude v prípade napadnutia váhať "skoncovať" so svojím južným susedom.

Viac o téme: Vojenské cvičenieUSAJužná KóreaJadrové hrozby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu