Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Severokórejský vodca zavítal na vojenskom cvičení: Predviedol svoje zručnosti pri riadení tanku

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou sa severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) stretáva s vojakmi, ktorí sa zúčastnili na výcviku v Severnej Kórei v stredu 13. marca 2024.
Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou sa severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) stretáva s vojakmi, ktorí sa zúčastnili na výcviku v Severnej Kórei v stredu 13. marca 2024. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHOJNGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un sa pripojil k svojim vojakom a počas prehliadky výcvikových vojenských cvičení riadil najnovší tank. Oznámili to vo štvrtok severokórejské štátne médiá, informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

Počas výcviku sa tanky pohybovali v rôznych simulovaných bojových podmienkach a strieľali na ciele. Kim pozdravil vojakov oblečený v čiernej koženej bunde a z veliteľského postu sledoval "výcvikový pochod" s použitím ostrej munície. Obklopený bol pritom vysokopostavenými generálmi, vyplýva zo záberov, ktoré zverejnili severokórejské štátne médiá.

archívne video

Začalo sa rusko-bieloruské vojenské cvičenie pri hraniciach (Zdroj: profimedia.sk)

Po tom, čo si Kim obhliadol posádky tankov, "chytil sa riadiacej páky a sám tank šoféroval", uviedla severokórejská agentúra KCNA. Dodala, že Kim vyjadril spokojnosť nad tým, že nové tanky veľmi dobre demonštrujú svoju "excelentnú údernú silu". Kim zároveň tanky označil za "najsilnejšie na svete".

Stredajší výcvik severokórejských vojakov mal preveriť bojové schopnosti tankistov a Kim svojou jazdou na tanku podľa KCNA pozdvihol "už aj tak dobrú náladu tankistov" severokórejskej armády. Severokórejské médiá o výcviku informovali v posledný deň spoločných výročných vojenských cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov známych pod názvom Freedom Shield. Tieto manévre majú trvať celkovo 11 dní a zahŕňajú okrem iného aj nácvik odrážania raketových útokov a nácvik náletov.

Severná Kórea pritom dlho kritizuje spoločné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey, ktoré označuje za nácvik invázie. V minulosti vykonával Pchjongjang v reakcii na takéto cvičenia napríklad zbraňové skúšky. Pchjongjang minulý týždeň varoval, že Južná Kórea a Spojené štáty za cvičenia Freedom Shield zaplatia a neskôr oznámil, že Kim viedol delostrelecké manévre, na ktorých sa zúčastnila i jednotka údajne schopná zasiahnuť juhokórejské hlavné mesto Soul.

Viac o téme: RiadenieTankVojenské cvičenieKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu