Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počet lesných požiarov v Amazónii prekonal doterajší februárový rekord

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Flower Mound Fire Department)

RIO DE JANEIRO - Počet lesných požiarov v brazílskej Amazónii dosiahol vo februári nový rekord. Vyplýva to z oficiálnych údajov, podľa ktorých družicové snímky zmonitorovali 2940 požiarov. Ide o najvyšší počet požiarov za mesiac február od začiatku meraní v roku 1999. S odvolaním sa na brazílsky Národný ústav pre výskum vesmíru (INPE) o tom informovala agentúra AFP.

Podľa údajov je to o 67 percent viac ako predchádzajúci rekord z februára 2007, kedy bolo zaznamenaných 1761 lesných požiarov, a štyrikrát viac ako v minuloročnom februári ."Klimatický faktor určite hrá v tejto anomálii zásadnú úlohu," povedala pre AFP Ane Alencar, riaditeľka výskumného inštitútu IPAM Amazonia.

archívne video

V hoteli, v ktorom bol ubytovaný známy Slovák, vypukol požiar (Zdroj: Instagram D.K.)

Najviac zasiahnutá bola severná časť dažďového pralesa, najmä štát Roraima, kde žije domorodý kmeň Janomamov. Amazonský prales v Brazílii od júna do novembra minulého roka zasiahlo sucho, ktoré spôsobilo obrovské požiare, znížilo alebo zničilo veľké zásoby vody a postihlo milióny ľudí.

Takýto environmentálny "stres" podľa Alencarovej vytvára  podmienky, aby sa z každého požiaru stal rozsiahly požiar. Dodala, že niektoré požiare mohli byť výsledkom odlesňovania pre poľnohospodárstvo.

Viac o téme: PožiareRekordAmazónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu