Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ohnivé peklo vo Valencii: Počet obetí požiaru poschodového domu stúpol, našli ďalšie telá!

Požiar obytného domu vo Valencii Zobraziť galériu (2)
Požiar obytného domu vo Valencii (Zdroj: TASR/AP/Alberto Saiz)

MADRID - Španielska polícia našla vnútri budovy, ktorú vo štvrtok vo Valencii na juhovýchode Španielska zničil rozsiahly požiar, desať mŕtvych tiel. Uviedla to dnes zástupkyňa španielskych úradov Pilar Bernabéová. Predpoludním úrady informovali o štyroch mŕtvych a 14 nezvestných, teraz už ale podľa denníka El País už nikto nie je nezvestný. Zranených je podľa predchádzajúcich správ najmenej 15, z toho šesť hasičov.

"Môžeme potvrdiť, že počas prvej prehliadky forenznej polície našla desať tiel," uviedla Bernabéová. Podľa nej polícia evidovala dopoludnia 14 nezvestných. U štyroch sa medzitým podarilo určiť, kde sú. "Tých desať ľudí, u ktorých nebolo možné určiť, kde sú, zodpovedá telám, ktoré boli nájdené v budove," uviedla ďalej Bernabéová.

Požiar vypukol vo štvrtok podvečer v byte na štvrtom poschodí budovy, ktorá bola dokončená pred niekoľkými rokmi. Odborníci v španielskych médiách vysvetlili, že oheň sa rýchlo rozšíril po fasáde z horľavých materiálov, čiastočne v dôsledku silného vetra. 

archívne video

Hasiči zasahujú pri požiari v jednej z reštaurácií v centre Liberca (Zdroj: X/HZS Libereckého kraje)

Záchranári, ktorí dostali hlásenie krátko po 17.30 h, prostredníctvom sociálnych sietí ľudí vyzvali, aby sa nepribližovali k miestu nešťastia, kam premiestnili aj poľnú nemocnicu. Likvidáciu požiaru budovy postavenej v roku 2008, v ktorej je 138 bytov, sťažovali vietor a sálavé teplo.

Požiar obytného domu vo Valencii
Zobraziť galériu (2)
Požiar obytného domu vo Valencii  (Zdroj: TASR/AP/Alberto Saiz)

Expert na stavebné konštrukcie David Higuera pre denník El País uviedol, že príčinou rýchleho šírenia požiaru mohlo byť opláštenie budovy. Hliníkové dosky s penovým izolantom, ktoré tvoria vonkajšiu vrstvu budovy, "veľmi dobre izolujú proti teplu a chladu, ale sú veľmi horľavé", povedal. Na miesto nešťastia prišiel aj španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý prisľúbil „pomoc každého druhu“.

Viac o téme: ObetePolícia ŠpanielskoPožiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu