Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Španielska socialistická robotnícka strana pozastavila mandát poslanca Ábalosa, ktorý odmietol odstúpiť

José Luis Ábalos
José Luis Ábalos (Zdroj: X/GenPenaloza)

MADRID - Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) v utorok pozastavila mandát svojmu poslancovi Josému Luisovi Ábalosovi, pretože odmietol odstúpiť pre korupčný škandál svojho spolupracovníka. Informujú o tom agentúra AFP a webová stránka agentúry EFE.

Ábalos bol v rokoch 2018-2021 ministrom dopravy a je dôležitým členom vládnej PSOE premiéra Pedra Sáncheza. Hoci nie je priamo zapletený do škandálu, PSOE ho vyzvala, aby prijal politickú zodpovednosť a 24 hodín sa vzdal mandátu.

archívne video

V Maďarsku pokračuje séria demonštrácií za školstvo pred sídlom prezidentky (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Exminister to však odmietol a v utorok pre médiá uviedol, že odchod by mohol byť považovaný za priznanie viny, hoci nie je z ničoho obvinený. PSOE následne oznámila, že mu pozastavuje mandáta Ábalos bude pôsobiť v parlamente ako nezaradení poslanec. PSOE bude mať teraz v 350-člennej dolnej komore parlamentu 120 poslancov.

Ábalosov poradca Koldo García Izaguirre bol minulý utorok (20. februára) zatknutý v španielskom meste Alicante. O dva dni ho prepustili, čelí však obvineniam z trestného činu korupcie pre nezákonný nákup rúšok počas pandémie koronavírusu, píše webový spravodajský portál El Confidencial. Spolu s ním bolo zadržaných ďalších 19 osôb.

Viac o téme: KorupciaPoslanec PozastavenieMandátŠpanielskoJosé Luis Ábalos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu