Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Izraelská armáda ostreľovala mesto Rafah: Útok si vyžiadal najmenej tri obete

Muž drží telo svojej dcéry, ktorá zahynula pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy, v nemocničnej márnici v Rafahu v stredu 21. februára 2024.
Muž drží telo svojej dcéry, ktorá zahynula pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy, v nemocničnej márnici v Rafahu v stredu 21. februára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

RAFAH - Izraelská armáda v noci opäť ostreľovala mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, najmenej traja ľudia pri tom zomreli, informoval dnes server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na palestínske zdroje. V oblasti Rafahu je teraz viac ako milión ľudí, ktorí tam od vlaňajšieho októbra utiekli pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy. Tie si od októbra podľa dnešnej bilancie úradov ovládaných Hamasom vyžiadali životy viac ako 29 400 Palestínčanov.

Nočné izraelské údery cielili na dve štvrte v Rafáhu, uviedli palestínske zdroje podľa ToI. Izraelská armáda ostreľova Rafáh už dlho, ale zatiaľ nie tak intenzívne, ako to robila na severe či v centrálnej časti pásma. Pred necelými dvoma týždňami tam uskutočnila ale tiež väčšie bombardovanie v súvislosti s oslobodením dvoch izraelských rukojemníkov, pri ktorom zomrelo na 70 Palestínčanov.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Aj v Rafáhu ale armáda chystá veľkú pozemnú operáciu s cieľom zneškodniť ďalšie bojové jednotky palestínskeho hnutia Hamas, s ktorým v Gaze vedie vojnu, ktorú začal Hamas 7. októbra nečakaným útokom na izraelské pohraničie. Na 1 200 ľudí pri tom vtedy palestínski ozbrojenci zabili a asi 250 osôb uniesli. Doteraz zadržiavajú zhruba 130 z nich, najmenej tri desiatky rukojemníkov ale už podľa izraelských tajných služieb nežijú.

Boje v noci na dnes pokračovali aj iných častiach Gazy, vrátane severu, ktorý väčšiu časť armády opustila vlani v decembri s tým, že tam bol Hamas viac menej porazený. Aj tam však vykonáva ďalšiu nehodu proti bojovníkom Hamasu, ktoré sú v posledných týždňoch častejšie.

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré od roku 2007 ovláda Hamas, zomrelo pri izraelskej ofenzíve od októbra najmenej 29 410 Palestínčanov, z toho 97 za posledných 24 hodín. Ďalších 69 456 osôb bolo zranených. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť a nerozlišujú medzi zabitými civilistami a bojovníkmi Hamasu, podľa odborníkov ale zhruba zodpovedajú skutočnosti. Izrael tvrdí, že jeho armáda od októbra zabila už 12-tisíc ozbrojených členov Hamasu a približne rovnaký počet vyradila z boja. Hamas tento týždeň prvýkrát pripustil straty vo svojich radoch, ktoré vyčíslil na 6-tisíc. Izraelská armáda uvádza, že počas pozemnej operácie od konca októbra zomrelo 237 jej vojakov.

K ukončeniu bojov vyzývajú aj niektorí účastníci summitu G20

V súvislosti s obavami o začatie izraelskej ofenzívy v Rafahu silnie tlak medzinárodného spoločenstva na uzavretie druhého prímeria v tejto vojne medzi Hamásom a Izraelom, ktoré sa Egyptu, Kataru a USA nedarí teraz dohodnúť kvôli nezmieriteľným postojom oboch strán.

K okamžitému ukončeniu bojov vyzval v stredu v Riu de Janeiro na stretnutí ministrov zahraničia skupiny G20 aj šéf tureckej diplomacie Hakan Fidan, podľa ktorého je tiež potrebné rokovať o dvojštátnom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu. Fidan rovnako vyzval na reformu Bezpečnostnej rady, podobne ako po tom volá napríklad aj Brazília. Reagoval na ďalšie americké veto návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady.

Turecko dlhodobo kritizuje izraelskú vládu za vojnu v Gaze a hnutie Hamas nepovažuje za teroristickú organizáciu, ako ho označujú Izrael, USA či EÚ. Ankara tiež podporuje sťažnosť Juhoafrickej republiky na Medzinárodný súdny dvor (ICJ), kde JAR viní izraelský štát z genocídy v Gaze.

Viac o téme: ObeteOstreľovanieútok IzraelPalestínaHamasRafáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu