Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nepríjemné správy! U našich susedov sa šíri čierny kašeľ: Od začiatku roka pribudlo 89 prípadov

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Prahe bolo podľa hygienikov za prvých šesť týždňov tohto roka 89 prípadov čierneho kašľa, vlani 86 za celý rok. Najčastejšie je medzi mladými 15 až 19 rokov. V tlačovej správe o tom dnes informovala Hygienická stanica Hlavného mesta Prahy. Celkovo eviduje Štátny zdravotný ústav (SZÚ) od začiatku tohto roka takmer 700 prípadov, vlani za celý rok to bolo necelých 500. Podľa štatistík za január bolo najviac prípadov v Stredočeskom kraji (96), Prahe (54), Vysočine a Juhočeskom kraji (53).

"Počet diagnostikovaných prípadov čierneho kašľa sa v Prahe zvyšuje už od jesenných mesiacov minulého roka. Nárast počtu prípadov hlásia aj iné európske štáty,"uviedli hygienici. Typickým príznakom je kašeľ, pričom záchvaty môžu pretrvávať niekoľko dní, nákaza je nebezpečná hlavne pre nezaočkované deti alebo seniorov.

archívne video

VIDEOTIP Cibuľa je zázrak prírody: Pomôže pri mnohých chorobách, ak nemáte radi jej výraznú chuť, takto ju zmiernite

Vo výskyte ochorenia podľa hygienickej stanice nie je medzi jednotlivými časťami Prahy výrazný rozdiel. Podľa informácií ČTK už niektoré školy, kde sa choroba vyskytla, rodičov vyzvali, aby v prípade podozrenia na nákazu vyhľadali lekára.

Chorí sú vo všetkých vekových skupinách

Chorí sú podľa hygienikov vo všetkých vekových skupinách, najviac v skupine 15 až 19 rokov. "Je to pravdepodobne dané dlhším časovým odstupom od podaného očkovania, ktoré už nemusí dostatočne chrániť pred ochorením, a tiež intenzitou kontaktov v tejto vekovej kategórii," vysvetlili hygienici.

Očkovanie proti čiernemu kašľu je pre deti povinné a je súčasťou hexavakcíny, ktorá kombinuje látku proti záškrtu, proti tetanu, detskej obrne, žltačke typu B a chorobe vyvolanej Haemophilus influenzae typu B. Podáva sa v troch dávkach, zvyčajne v deviatich týždňoch, potom s odstupom dvoch mesiacov a medzi jedenástym a trinástym mesiacom.

Podľa odborníkov ale ochrana s vekom klesá, predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Chlíbek na sociálnej sieti X uviedol, že odporúčané je preočkovanie v dospelom veku. Vyšší výskyt ochorenia je obvyklý v trojročných až päťročných cykloch, v posledných rokoch šírenia spomalili protiepidemické opatrenia súvisiace s Covidom-19.

Viac o téme: ChorobaČeskoVakcínaHygieniciČierny kašeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu