Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Iračan, ktorý podpaľoval Korán, zostane vo Švédsku napriek príkazu na vyhostenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

ŠTOKHOLM - Švédsky súd v stredu potvrdil rozhodnutie prisťahovaleckého úradu, že Iračan zodpovedný za podpálenie niekoľkých Koránov má byť vyhostený. Zároveň rozhodol, že pre obavy o jeho bezpečnosť zatiaľ krajinu nemusí opustiť. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Správny súd v Štokholme v stredu uviedol, že rozhodnutie prisťahovaleckého úradu Migrationsverket zrušiť Iračanovi pôvodne udelené povolenie na pobyt a štatút utečenca je právoplatné. Dôvodom boli vážne trestné činy, na ktorých sa podieľal .

archívne video

V Urjupinsku sa miestny obyvateľ na protest proti mobilizácii pokúsil podpáliť vojenskú kanceláriu (Zdroj: Facebook/ReviewNews)

Podľa súdu prisťahovalecké úrady preukázali, že muž počas azylovej previerky vedome poskytol nepravdivé informácie a vynechal dôležité informácie. Povolenie na pobyt tak získal neoprávnene. Vzhľadom na mužove činy vo Švédsku je preňho v súčasnosti príliš nebezpečné vrátiť sa do Iraku, uviedol súd v stredu. Muž je známy kritikou islamu, preto ho nemožno poslať naspäť a dostane dočasné povolenie na pobyt.

Minulé leto boli vo Švédsku na verejných zhromaždeniach opakovane podpálené alebo inak znesvätené výtlačky koránu. Za väčšinu z nich je zodpovedný práve tento Iračan. Vyvolalo to nahnevané reakcie moslimov a pre Štokholm značné diplomatické ťažkosti. Švédska polícia uvedeného muža niekoľkokrát vyšetrovala pre možné poburovanie.

Viac o téme: PobytPodpaľovanieSúd ŠvédskoIrakKoránMuž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu