Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecké úrady zatkli dvoch Afgancov podozrivých z plánovania útoku vo Švédsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FRANKFURT – Nemecké úrady v utorok zatkli dvoch Afgancov s väzbami na teroristickú organizáciu Islamský štát pre podozrenie z plánovania útoku na švédsky parlament.

Nemecká prokuratúra uviedla, že zadržanými mužmi sú Ibrahim M. G. a Ramin N.. Zadržaní boli v meste Gera na východe spolkovej krajiny Durínsko.Útok mal byť odvetou za pálenie koránu vo Švédsku a Dánsku počas demonštrácií minulý rok. Obe krajiny takéto činy odsúdili, v rámci slobody prejavu im však nemôžu zabrániť. Dánska vláda koncom augusta oznámila, že pripraví návrh zákona, ktorý zakazuje pálenie koránu a ďalších posvätných kníh na verejnosti.

Dánsky parlament ho schválil začiatkom decembra a kriminalizuje "nevhodné zaobchádzanie" s náboženskými textami vrátane pálenia koránu.Švédsky migračný úrad v októbri rozhodol o vyhostení Iračana, ktorý na demonštráciách v Štokholme pálil korán. Príkaz na deportáciu však nebol vykonaný, pretože vo vlasti mu hrozilo mučenie. Ak by sa situácia v Iraku zmenila, muža deportujú, dodal hovorca švédskeho úradu.

Viac o téme: útok NemeckoŠvédskoZatknutieAfgánci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu