Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Rusi zintenzívňujú boje pri Avdijivke! Ukrajina hlási v meste kritickú situáciu

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské sily zintenzívňujú boje pri obliehanom východoukrajinskom meste Avdijivka. Tamojší starosta Vitalij Barabaš v utorok potvrdil, že situácia v niektorých častiach tohto mesta je "kritická", píše agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 712

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 712 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 Americký prezident Joe Biden v utorok vyhlásil, že pokiaľ americký Kongres neschváli návrh zákona, na ktorý je naviazaná ďalšia pomoc pre Ukrajinu, pomôže tak Rusku vo vojne na Ukrajine. Zároveň obvinil exprezidenta Donalda Trumpa, že sa snaží z bezpečnostných záležitostí krajiny získať politické body.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

21:20 Turecké zbrojárska spoločnosť Baykar začala neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev s výstavbou závodu na výrobu vojenských bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 alebo TB3. Zamestnávať bude približne 500 ľudí, s odvolaním sa na šéfa spoločnosti o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

21:14 Americký konzervatívny moderátor Tucker Carlson v utorok oznámil, že pricestoval do Moskvy, aby urobil rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News."Sme tu, aby sme urobili rozhovor s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom. Urobíme to už čoskoro," povedal Carlson vo videu zverejnenom na sociálnej sieti X.

20:10 Úradujúci gruzínsky premiér Irakli Kobachidze v utorok obvinil Ukrajinu, že sa snaží vyvolať
konflikt medzi Gruzínskom a Ruskom. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).Podľa agentúry Reuters tým gruzínsky premiér reagoval na oznámenie gruzínskej tajnej služby o zadržaní tajnej zásielky výbušnín smerujúcej do ruského mesta Voronež a ukrytej v náklade autobatérií, ktorý sa prepravoval po súši z Ukrajiny cez Rumunsko, Bulharsko a Turecko.

19:45 Ukrajinská armáda vytvorí samostatnú pobočku venovanú dronom.

19:03 Ruské úrady odblokovali časť aktív Severnej Kórey zmrazených v jednej z ruských bánk a pomohli tak tejto izolovanej ázijskej krajine získať prístup do medzinárodného bankového systému. Stalo sa tak po tom, čo Pchjongjang dodal Rusku zbrane do vojny na Ukrajine. Uviedol to v utorok na svojom webe denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na zdroje v spravodajských službách západných krajín. 

18:25 Rus Andrej Medvedev, ktorý údajne zbehol z vysokého postu v ruskej žoldnierskej skupine vagnerovci, dostal povolenie na pobyt v Nórsku, avšak úrady mu odmietli udeliť trvalý azyl. S odvolaním na nórske noviny Dagbladet o tom informuje agentúra AP.Medvedevov právnik Brynjulf Risnes uviedol, že Medvedevovi udelili dočasný pobyt

18:00 Ukrajinské špeciálne jednotky zajali ruské vybavenie z čiernomorskej vrtnej plošiny.

17:16 Ruské sily zintenzívňujú boje pri obliehanom východoukrajinskom meste Avdijivka. Tamojší starosta Vitalij Barabaš v utorok potvrdil, že situácia v niektorých častiach tohto mesta je "kritická", píše agentúra AFP.Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval.

16:24 Ukrajinská armáda tvrdí, že v blízkosti Krymského polostrova zničila zariadenie, ktoré ruskej armáde pomáhalo korigovať útoky s použitím bezpilotných lietadiel.Informovala o tom v utorok britská stanica BBC.Vo vyhlásení ukrajinskej armády citovanom stanicou BBC sa spresňuje, že neďaleko Ruskom anektovaného Krymu bolo vyhodené do vzduchu zariadenie, ktoré zvyšovalo dolet iránskych prieskumných bezpilotných lietadiel Mohádžer-6 využívaných na ďalšiu korekciu
útokov kamikadze dronov typu Šáhid na ciele na ukrajinskom území.

MIMORIADNY ONLINE Rusi zintenzívňujú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

15:59 Najvyššia rada Ukrajiny na utorkovom zasadnutí schválila výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o predĺžení stanného práva vyhláseného na Ukrajine v súvislosti s vpádom ruskej armády.Za predĺženie stanného práva, ktoré bolo vyhlásené 24. februára 2022, hlasovalo 335 poslancov a nikto nebol proti. Stanné právo je predĺžené do 13. mája a predĺžená je aj mobilizácia.

14:37 Bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny je naďalej slabá, uviedol v utorok generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. "Situácia je zatiaľ stabilná, je to však veľmi, veľmi krehká rovnováha," povedal Rossi v Kyjeve. Počas svojej plánovanej návštevy elektrárne chce tento týždeň vyhodnotiť vplyv nedávneho zníženia stavu personálu v elektrárni.

14:20 Rusko za posledný deň zaútočilo na deväť ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej sedem ľudí vrátane dieťaťa a najmenej 10 zranilo, informovali regionálni predstavitelia 6. februára.

14:00 Očakávané zmeny v politickom a armádnom vedení na Ukrajine nebudú mať vplyv na vzťahy Kyjeva so západnými spojencami. Uviedol to v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že zvažuje "reštart" s cieľom vymeniť niekoľko vysokopostavených predstaviteľov. Čoraz intenzívnejšie sa špekuluje, že vymenený bude aj hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

13:28 Na Ukrajine v utorok zdržali piatich bývalých i súčasných pracovníkov ukrajinskej spravodajskej služby, ktorí podľa Kyjeva pracovali pre Rusko a boli členmi vplyvnej špionážnej skupiny. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

13:13 V Moskve už niekoľko dní pobýva kontroverzný bývalý moderátor americkej televíznej stanice Fox News Tucker Carlson. Jeho pobytu si všimli ruské štátne médiá a neskôr aj západná tlač. Vyfotografovaný bol napríklad v lóži moskovského Veľkého divadla (Bolšoj teatr). Špekuluje sa o možnom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

12:59 Ruské sily vypálili dron na Marhanec, pričom zranili 50-ročnú ženu a 63-ročného muža, uviedol dnes gubernátor Serhij Lysak.

12:58 Rusko počas uplynulého dňa podniklo útoky na deväť ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa a najmenej 10 zranilo, informovali regionálni predstavitelia.

11:54 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala päť osôb vrátane bývalých a súčasných predstaviteľov ukrajinských spravodajských služieb, ktorí údajne pracovali pre ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) v rôznych oblastiach Ukrajiny, informovala dnes tlačová služba SBU.

11:53 EÚ chce v marci začať vyplácať 50 miliárd eur z fondu Ukrajinského nástroja. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová 6. februára uviedla, že EÚ chce v marci začať s platbami z fondu Ukrajinského nástroja vo výške 50 miliárd eur.

11:52 Moskovský súd nariadil dvojmesačné zatknutie kontroverzného ukrajinského blogera a bývalého poradcu ukrajinského prezidenta Oleksija Arestovyča v neprítomnosti, uviedol súd.

10:10 Ukrajinská vláda potrebuje prísnejší dohľad nad činnosťou bezpečnostných služieb v krajine, uviedol minister spravodlivosti Denys Maliuska 6. februára po tom, ako investigatívny portál Bihus.Info uviedol, že ho sledovala Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

10:09 Európska komisia a Medzinárodná finančná korporácia zmobilizujú viac ako 530 miliónov dolárov na obnovu súkromného sektora Ukrajiny.

10:07 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell pricestoval dnes do Kyjeva, informovali agentúry Ukrinform a RBC Ukraine.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (9)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

10:06 Rusko pravdepodobne pomohlo Severnej Kórei odblokovať zmrazené finančné prostriedky a inak sa snažilo spojiť krajinu s medzinárodnými finančnými inštitúciami, z ktorých bola dlho vylúčená, uviedol dnes denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenované zdroje zo západných spravodajských služieb.

8:19 "Musíme byť pripravení na každý scenár." Poľské ministerstvo obrany nevylúčilo útok zo strany Ruska. Ak bude Ukrajina porazená, Rusko môže zaútočiť na Poľsko, uviedol minister obrany a podpredseda vlády Władysław Kosiniak-Kamysz.

8:15 Európsky parlament a Rada EÚ uzavreli predbežnú dohodu o nástroji pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, uviedla dnešná tlačová služba Rady.

8:14 Pri útoku ruských síl na trojposchodový hotel v meste Zolochiv v Charkovskej oblasti v skorých ranných hodinách 6. februára zahynul dvojmesačný chlapec a tri ženy boli zranené, uviedol gubernátor Oleh Syniehubov na Telegrame.

7:32 Kremeľ zintenzívňuje úsilie o normalizáciu západných diskusií o hypotetickom rozdelení Ukrajiny, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom dennom hodnotení.

6:23 Ruská protivzdušná obrana údajne zachytila dron v ruskom meste Gubkin v Belgorodskej oblasti v skorých ranných hodinách, oznámil gubernátor Vjačeslav Gladkov prostredníctvom Telegramu.

6:04 Vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinskej tajnej služby SBU Romana Semenčenka prepustili po odhaleniach, že boli odpočúvaní investigatívni novinári. Tlačovej agentúre AFP to v pondelok povedal zdroj z tejto tajnej služby.

6:03 Srbská vláda vyhostila ruskú občianku Jelenu Koposovovú, ktorá krátko po začiatku vojny na Ukrajine podpísala otvorený list kritizujúci ruskú inváziu. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Europoslanci budú diskutovať o Ukrajine a vplyve Ruska na demokraciu v EÚ

Europoslanci dopoludnia budú debatovať o únijnom summite z minulého týždňa, na ktorom členské štáty schválili zmeny v unijnom rozpočte, ktoré umožnia poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 50 miliárd eur. Pomoc predtým blokovalo Maďarsko. Europoslanci budú tiež diskutovať o pomoci, ktorú Ukrajina, ktorá čelí od februára 2022 ruskej invázii, dostáva z EÚ. Popoludní europoslanci prerokujú podozrenie, že Rusko zasahuje do fungovania demokracie v jednotlivých členských štátoch aj na celoeurópskej úrovni.

Urobí tak v reakcii na správy, že lotyšská politička Ždanoková počas pôsobenia v europarlamente pracovala ako agentka FSB. Poslanci z Európskej ľudovej strany (EPP) poukazujú aj na prípad, ktorý súvisí s bývalým katalánskym premiérom Carlesom Puigdemontom. Ľudia z jeho okolia čelia v Španielsku vyšetrovaniu kvôli podozreniu, že sa stýkali s ruskými predstaviteľmi a podnikateľmi, keď Puigdemont v roku 2017 usiloval o vyhlásenie nezávislosti Katalánska. Europoslanci budú hlasovať aj o svojom postoji k opatreniam navrhnutým Európskou komisiou s cieľom efektívnejšieho vymáhania sankcií uložených vodičom. Sú medzi nimi napríklad odobraní vodičského preukazu za vážne dopravné priestupky spáchané v zahraničí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu