Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

MIMORIADNY ONLINE Zelensky a Macron v Paríži podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

KYJEV - Kyjev robí "všetko" pre to, aby zachránil svojich vojakov bojujúcich na východe krajiny v čase, keď sa ruské jednotky približujú k mestu Avdijivka v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 722

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 722 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:52 Ruská polícia zatýkala v piatok smútiacich ľudí a novinárov na spontánnych zhromaždeniach na pamiatku ruského opozičného Alexeja Navaľného, ktorý zomrel v trestaneckej kolónii na severe Ruska. Informovali o tom ruské médiá, na ktoré sa odvolal portál britskej televízie Sky News.

20:50 Ukrajina v piatok oznámila, že priviezla naspäť telá takmer 60 vojakov, ktorí zahynuli v boji proti ruskej invázii. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Prebehla ďalšia repatriácia, ktorej výsledkom je 58 padlých obrancov vrátených na Ukrajinu" z územia kontrolovaného Ruskom, oznámilo koordinačné centrum pre vojnových zajatcov. Zverejnilo aj fotografie bielych nákladných vozidiel s označením Červeného kríža na prednom skle.

20:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok v Paríži podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Francúzsko podľa nej poskytne Kyjevu vojenskú a civilnú pomoc v jej vo vojne proti Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:35 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval na úplné vyšetrenie smrti Alexeja Navaľného, popredného kritika Kremľa a opozičného lídra väzneného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

18:54 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok označil za neprijateľné vyjadrenia západných krajín, ktoré zo zodpovednosti za smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vinia Rusko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:53 Spolupracovníci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného Kira Jarmyšová a Ivan Ždanov v piatok povedali, že Navaľnyj bol "s veľkou pravdepodobnosťou" v trestaneckej kolónii zavraždený. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

18:44 Moskovská prokuratúra v piatok ľudí varovala, aby nevychádzali do ulíc protestovať v spojitosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Demonštrácie sa konali v ruskom hlavnom meste, v Kazani i v zahraničí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:33 Smrť ruského opozičníka Alexeja Navaľného by podľa americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej bola ďalším prejavom brutality ruského prezidenta Vladimira Putina. Spojené štáty podľa nej informáciu o Navaľnom úmrtí stále preverujú, píše agentúra Reuters.

18:32 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval po správach o smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v piatok Moskvu, aby prepustila všetkých väzňov zadržiavaných v súvislosti s legitímnym uplatňovaním svojich práv. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

17:38 Prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril nádej, že vojenská podpora USA pre Ukrajinu "neochabne", keďže otázniky okolo schválenia vojenskej pomoci v Kongrese pretrvávajú.

17:21 Česko sa zapojilo do medzinárodnej operácie proti aktivitám ruských tajných služieb v kyberpriestore. V piatok to oznámil český premiér Petr Fiala. Vojenské spravodajstvo (VZ) v tlačovej správe uviedlo, že išlo o zásah proti aktérovi spájanému s ruskou vojenskou spravodajskou službou GRU, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:03 Zosnulý ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj nemal žiadne zdravotné ťažkosti, keďže vo štvrtok ešte hovoril prostredníctvom videospojenia so súdom, informovali štátne médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

15:40 Na piatkové správy o nečakanom úmrtí väzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného zareagovali aj predstavitelia Rady Európy (RE) – generálna tajomníčka Marija Pejčinovičová Buričová a predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Theodoros Rusopulos. Informuje o tom spravodajca TASR.

15:01 Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok po správach o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného odsúdil ruský režim a vyhlásil, že Navaľnyj zaplatil životom za svoju odvahu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

15:00 Najvyšší predstavitelia Európskej únie tvrdia, že za piatkovú smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného je zodpovedné Rusko, informuje TASR. Predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej sieti X napísal, že Navaľnyj "priniesol najvyššiu obeť".

14:22 Ukrajinské jednotky sa kvôli zachovaniu životov vojakov stiahli z opevnenej pozície na juhovýchode Avdijivky, ohlásil veliteľ zoskupenia ukrajinských síl, generál Oleksandr Tarnavskyj podľa webu denníka Ukrajinska pravda. Už skôr sa v médiách a na sociálnych sieťach objavili neoficiálne informácie, že sa väčšine ukrajinských síl podarilo uniknúť z obkľúčenia na tomto mieste obrany mesta. Avdijivka ležiaca neďaleko Donecka na východe Ukrajiny je v ohnisku tvrdých bojov už niekoľko mesiacov.

14:20 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že je "hlboko zarmútený a rozrušený" správou o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Podľa britského premiéra Rishiho Sunaka preukázal Navaľnyj "neuveriteľnú odvahu", informuje TASR.

14:05 Francúzsko v piatok vyhlásilo, že ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zaplatil svojím životom za odpor voči útlaku vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Nórsko taktiež uviedlo, že za jeho smrť nesie zodpovednosť ruská vláda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:04 Je "zrejmé", že za úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení za severným polárnym kruhom stojí ruský prezident Vladimir Putin, vyhlásil v piatok počas návštevy Nemecka najvyšší ukrajinský predstaviteľ Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom TASR.

13:57 Bieloruský líder Alexander Lukašenko v piatok uviedol, že niekoľko "diverzantov", vrátane ukrajinských a bieloruských občanov, bolo v piatok zadržaných pri hraniciach oboch krajín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bieloruské médiá.

13:43 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že začal vyšetrovanie piatkového úmrtia opozičného politika Alexeja Navaľného. Informuje správa britskej stanice Sky News.

13:35 Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs v piatok v reakcii na správy o úmrtí ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyhlásil, že ho "brutálne zavraždil Kremeľ". Informuje správa agentúry AFP.

13:23 Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj bol zavraždený, vyhlásil v piatok nositeľ Nobelovej ceny za mier a spoluzakladateľ ruských novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov. Informuje agentúra Reuters.

13:15 Rusko sa premenilo na násilnícky štát, ktorý zabíja svojich vlastných občanov. V reakcii na správy médií o úmrtí ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného to v piatok na sociálnej sieti X napísal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa v Prahe.

13:10 Rusko sa správa k svojim občanom rovnako ako vo svojej zahraničnej politike. Premenilo sa na násilnícky štát, ktorý zabíja ľudí snívajúcich o lepšej budúcnosti, okomentoval dnes v tlačovej správe minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti) správu o smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzenskom tábore. Ďalší českí politici hovoria o Navaľnom na sociálnych sieťach ako o ďalšej obeti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina či hrdinovi svedomia.

12:45 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok podpísali bilaterálny bezpečnostný pakt. Zelenskyj by mal takúto dohodu v priebehu piatka podpísať aj v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, informuje správa agentúry AFP.

12:43 Alexej Navaľnyj zomrel v trestaneckej kolónii, informovalo ministerstvo federálnej väzenskej služby.

12:00 Prebiehajúce boje o Avdijivku na východe Ukrajiny sú ťažšie ako boje o Bachmut, ktorý Rusko dobylo vlani v máji. V piatok to uviedla elitná ukrajinská brigáda, ktorá bráni Avdijivku pred útokmi Rusov, informuje agentúra AFP.  

11:32 V Rostove došlo k výbuchu. Podľa ruských médií sily protivzdušnej obrany údajne zostrelili ukrajinskú raketu.

11:15 V Moskve sa v piatok začal súdny proces so známym ľudskoprávnym aktivistom Olegom Orlovom, ktorému hrozí päť rokov väzenia za kritiku vojny na Ukrajine. Orlov je jeden z mála kritikov Kremľa, ktorý ešte nie je v exile a alebo vo väzení, informuje správa agentúry AFP.

10:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestoval do Berlína na návštevu, ktorej cieľom je získať podporu Západu pre ukrajinské sily pred druhým výročím vojny s Ruskom. Podľa nemeckej vlády podpíše spolkový kancelár Olaf Scholz so Zelenským bilaterálny bezpečnostný pakt, informuje agentúra AFP.

10:00 Všetky hraničné priechody na východnej hranici Fínskej republiky s Ruskou federáciou sú uzavreté pre osobnú dopravu. Obmedzenie platí do 14. apríla. Na webe o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. 

9:35 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 16. februáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:00 Európska únia bude musieť minimálne zdvojnásobiť svoju vojenskú pomoc pre Ukrajinu a vyplniť tak medzeru, ktorá vznikla po niekoľkomesačnom blokovaní americkej pomoci v Kongrese USA, uviedol v správe renomovaný Kielsky inštitút pre globálnu ekonomiku (IfW), informuje agentúra AFP.

8:30 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa vo štvrtok počas návštevy továrne na výrobu tankov na Urale - snažil motivovať Rusov, aby mali viac detí. Informuje správa agentúry Reuters a denníka The Guardian.

8:13 V meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú prudké boje. Ukrajinské sily si tam zároveň pripravujú nové obranné pozície a opevnenia, uviedol v piatok ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj.

7:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situáciu na poľsko-ukrajinskej hranici, kde kľúčové hraničné priechody blokujú protestujúci poľskí poľnohospodári, označil za porušenie princípov solidarity. Vo svojom pravidelnom príhovore vo štvrtok večer podľa portálu Ukrajinska pravda povedal, že nariadil premiérovi Denysovi Šmyhalovi, aby o situácii naliehavo rokoval so svojím poľským náprotivkom Donaldom Tuskom. Premiér následne o tom, že s Tuskom hovoril, informoval na sociálnej sieti X.

7:35 Nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok podpíšu bilaterálny bezpečnostný pakt, uviedla vo štvrtok neskoro večer prostredníctvom svojho hovorcu nemecká vláda. Informuje agentúra AFP.

7:00 Rusko ostreľovalo 7 komunít v oblasti Sumy. Ruské sily ostreľovali Sumskú oblasť 74-krát v 16 samostatných útokoch počas dňa, pričom 15. februára strieľali na sedem pohraničných komunít, informovala regionálna vojenská správa.

6:20 SBU zadržiava vedúcich pracovníkov napojených na ruského oligarchu. SBU zadržala dvoch ukrajinských vedúcich pracovníkov podozrivých z napomáhania ruskému oligarchovi Olegovi Deripasku spreneveriť dodávky zbraní do Ruska. Deripaska bol obvinený aj v neprítomnosti.

6:00 Oficiálne: Blokáda hraníc môže stáť Ukrajinu viac ako 200 miliónov dolárov. Ukrajina by mohla prísť o viac ako 200 miliónov dolárov, ak sa hraničná blokáda vedená poľskými farmármi čoskoro nezruší, uviedol 15. februára predseda parlamentného finančného výboru Danylo Hetmantsev.

Kritická situácia

Ukrajinská armáda už predtým označila situáciu v Adijivke vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorá je už čiastočne obkľúčená ruskými jednotkami,  za "kritickú". "Robíme všetko pre to, aby naši bojovníci mali dostatok manažérskych a technologických schopností na záchranu čo najväčšieho počtu ukrajinských životov," povedal Zelenskyj počas pravidelného večerného videopríhovoru.

Predtým hovoril ukrajinský prezident s hlavným veliteľom armády krajiny Oleksandrom Syrským a ministrom obrany Rustemom Umerovom. Avdijivka mala pred vojnou takmer 30.000 obyvateľov. V súčasnosti sa tam podľa úradov zdržiava niekoľko stoviek civilistov. Ukrajinská armáda tam vo štvrtok podľa agentúry DPA prišla o hlavnú zásobovaciu trasu a odoláva ruským útokom prakticky zo všetkých strán.

Zelenskyj podpísal zákon o legalizácii konope

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon o legalizácii konope na lekárske účely. Uviedol to ukrajinský server Ekonomična pravda. Na uzákonenie marihuany na liečebné účely vyzval Zelenskyj už v júni minulého roka. Argumentoval tým, že látka pomôže Ukrajincom, aby sa vysporiadali s psychickými i fyzickými následkami vojny s Ruskom.

Konope ako liečebný preparát podľa skoršieho vyjadrenia šéfa zdravotného výboru ukrajinského parlamentu Mychajla Raduckého využije až šesť miliónov ukrajinských pacientov. Poslankyňa Olha Stefanišynová uviedla, že prípravky s konope sú dôležité najmä pre ranených vojakov, ktorým môžu uľaviť od bolesti. Konope možno uplatniť tiež pri liečbe pacientov s posttraumatickou stresovou poruchou alebo rakovinou, podotkla agentúra Reuters.

Ukrajinský parlament zákon odhlasoval už v decembri. Politici zo strany Vlasť bývalej premiérky Julije Tymošenkovej ale podľa Reuters bránili, aby dokument doputoval až na Zelenského stôl, pretože ho vnímajú ako ohrozenie budúcnosti krajiny. Norma nadobudne účinnosť po šiestich mesiacoch od svojho zverejnenia v Zbierke zákonov. Konzumácia konope na rekreačné účely bude naďalej zakázaná.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinAlexej NavaľnyjVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu