Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pri izraelskom útoku v Sýrii zomrel generál iránskych revolučných gárd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

TEHERÁN - Pri izraelskom útoku v Sýrii v pondelok zomrel vysokopostavený generál iránskych revolučných gárd (IRGC) Rází Musáví, uviedli iránske médiá. IRGC správu medzičasom potvrdili, pričom Teherán prisľúbil odvetu za "tento zločin".

K leteckému útoku došlo na predmestí hlavného mesta Damask. Podľa izraelskej agentúry IRNA bol Musáví jedným z najskúsenejších poradcov elitných jednotiek al-Kuds - zložky IRGC, ktorá vykonáva operácie v zahraničí. Podľa bezpečnostných zdrojov Reuters bol tento brigádny generál zodpovedný za koordináciu vojenskej aliancie medzi Sýriou a Iránom.

Boje po útoku na väznicu v Sýrii
Zobraziť galériu (2)
Boje po útoku na väznicu v Sýrii  (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

Raketový útok

Iránsky prezident Ebráhím Raísí vyjadril sústrasť nad Musávího smrťou a vyhlásil, že Izrael "za tento zločin určite zaplatí". "Táto udalosť je bezpochyby ďalším prejavom frustrácie, bezmocnosti a neschopnosti uzurpátorského sionistického režimu (Izraela) v regióne," dodal Raísí.IRGC vo vyhlásení uviedli, že Musáví sa stal obeťou raketového útoku a poznamenali, že bol spoločníkom iránskeho generála Kásema Solejmáního, niekdajšieho veliteľa jednotiek al-Kuds, ktorého zabila americká armáda pri útoku dronom v Iraku začiatkom roku 2020.

Izrael bezprostredne nereagoval na najnovšie udalosti v Sýrii, ale opakovane tvrdí, že svojmu úhlavnému nepriateľovi - Iránu - nedovolí rozširovať operácie v Sýrii.Od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podnikol Izrael stovky náletov, pričom predovšetkým cielil na milície podporované Iránom, ako aj ozbrojencov libanonského hnutia Hizballáh či pozície sýrskej armády. Údery na Hizballáh sa tiež zintenzívnili od vypuknutia vojny v Pásme Gazy po útoku militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Viac o téme: Generálútok SýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu