Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Londýnska polícia zadržala po krádeži Banksyho diela aj druhého podozrivého muža

Osoba odstraňuje kus umeleckého diela od Banksa.
Osoba odstraňuje kus umeleckého diela od Banksa. (Zdroj: SITA/Aaron Chown/PA via AP)

LONDÝN - Londýnska polícia v nedeľu zadržala druhého muža podozrivého z krádeže diela výtvarníka Banksyho, ktoré bolo v piatok nainštalované na rohu ulice v južnom Londýne, ale po niekoľkých hodín zmizlo. Ako informovala agentúra AFP, hlavnými prvkami diela sú tri lietadlá, ktoré vyzerajú ako bojové drony, namaľované na značke STOP.

Dielo sa objavilo v piatok ráno na križovatke v štvrti Peckham v juhovýchodnom Londýne. Umelec známy ako Banksy následne zverejnil jeho fotografiu na sieti Instagram - ide o spôsob, ktorým zvyčajne autentizuje svoje výtvory. O necelú hodinu po inštalácii "značky" očití svedkovia nafilmovali muža sediaceho na bicykli, ako pomocou klieští a s asistenciou ďalšieho muža dopravnú značku demontuje. Na videu, ktoré zverejnil okrem iných aj denník Guardian, vidno, ako z miesta uteká aj s výtvarným dielom.

Ukradnutých bolo v minulosti už niekoľko Banksyho diel

Londýnska metropolitná polícia po sobotňajšom zatknutí asi 20-ročného muža v nedeľu oznámila, že vzala do väzby aj ďalšiu osobu - štyridsiatnika - pre podozrenie z "krádeže a poškodzovania" cudzej veci. Prvý zatknutý bol prepustený na kauciu. Pod súdnym dohľadom bude až do ďalších vyšetrovacích postupov, ktoré sa očakávajú v polovici marca. Ukradnutých bolo v minulosti už niekoľko Banksyho diel - vrátane maľby na dverách núdzového východu z parížskeho klubu Bataclan, ktorá vzdávala hold obetiam teroristických útokov z 13. novembra 2015 spáchaných islamistickými komandami.

Viac o téme: Polícia LondýnBanksyKrádež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu