Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pokuty vyrubené Poľsku Súdnym dvorom EÚ sú podľa Varšavy protiústavné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Kontroverzný poľský Ústavný tribunál v pondelok rozhodol, že pokuty uložené Poľsku za nedodržanie predbežných rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie sú protiústavné.

Ide o pokuty vynesené v kauze bane Turów a niekdajšieho disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu. Návrh v tejto veci na Ústavný tribunál podal generálny prokurátor Zbigniew Ziobro (čítaj: Žiobro) ešte v novembri 2021. Informovali o tom agentúra AFP a poľský spravodajský web Onet.pl. Poľský Ústavný tribunál v pondelok uviedol, že pokuty uložené Varšave v súvislosti s uhoľnou baňou a reformami súdnictva sú "nezlučiteľné" s poľskou ústavou. 

Verdikt bol viackrát odlžený

Vynesenie verdiktu v týchto kauzách bolo viackrát odložené a napokon bolo oznámeného v čase, keď sa poľský parlament chystal hlasovať o novej konzervatívnej vláde. Tá - aj podľa očakávaní pozorovateľov - nedostala od zákonodarcov dôveru. Podporu vláde konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyslovilo 190 poslancov, proti bolo 266 členov Sejmu. Nikto sa nezdržal hlasovania. Sejm následne poveril zostavením vlády niekdajšieho premiéra z rokov 2007–14, expredsedu Európskej rady z rokov 2014–19 a súčasného lída liberálnej Občianskej platformy Donalda Tuska. AFP doplnila, že Varšava a Brusel sú už roky v spore v súvislosti s reformami súdnictva, ktoré presadila vláda strany PiS.

Kým Brusel sa domnieva, že tieto reformy bránia demokratickej slobode, Poľsko tvrdí, že sú potrebné na odstránenie korupcie medzi sudcami. Brusel pred časom nariadil Varšave, aby za neuplatňovanie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, v ktorom sa požadujú zmeny disciplinárnych postupov pre sudcov, denne platila pokuty vo výške milióna eur. Brusel neskôr tieto sadzby znížil na polovicu. Poľsko dostalo aj ďalšiu pokutu od EÚ - za to, že odmietlo zatvoriť hnedouhoľnú baňu Turów. Šlo o pokutu vo výške 500.000 eur denne.

Viac o téme: PokutyPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu