Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neuvážené rozhodnutia Bruselu znížili konkurencieschopnosť EÚ, tvrdí Szijjártó

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

BUDAPEŠŤ - Neuvážené rozhodnutia v Bruseli v uplynulých rokoch viedli k poklesu konkurencieschopnosti Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pred zasadnutím Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci. Informujeme o tom na základe správy agentúry MTI.

EÚ klesla na tretie miesto, pokiaľ ide o jej prínos pre globálnu ekonomiku, pričom jej čísla sú "najhoršie za ostatné desaťročia", uviedol minister na sociálnej sieti Facebook. Pripomenul, že "zemný plyn v Európe stojí štyrikrát toľko ako v Severnej Amerike a elektrina trikrát viac ako v Číne". Väzby v rámci spolupráce medzi Východom a Západom, ktoré dlho slúžili ako pevný základ pre európsky rast, sa teraz jedna po druhej prerušujú, povedal.

Archívne video

Hraničný priechod Rajka s Maďarskom (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Diskutujeme o 12. balíku sankcií proti Rusku, pričom nikdy nebolo zostavené žiadne poctivé vyhodnotenie vplyvov predchádzajúcich 11," uviedol. Maďarská vláda sa podľa neho usiluje o zlepšenie konkurencieschopnosti Európy a výrazne k tomu prispieva, keďže tento rok vyhrala množstvo investičných projektov, ktoré by inak išli do tretích krajín. Dodal, že spoluprácu medzi Východom a Západom treba považovať skôr za "skvelú príležitosť" ako za "nebezpečenstvo".
 

Viac o téme: MaďarskoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu