Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Eurokomisia navrhla reformu hodnotenia chemických látok používaných v EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok prijala tri legislatívne návrhy s cieľom zefektívniť posudzovanie chemických látok v rámci právnych predpisov EÚ, posilniť vedomostnú základňu o chemikáliách a zabezpečiť včasné odhalenie vznikajúcich chemických rizík a opatrenia v súvislosti s nimi, informuje spravodajca v Bruseli.

V rámci legislatívneho balíka "jedna látka, jedno hodnotenie", sa významné úlohy prerozdelia medzi štyri agentúry EÚ, čím sa zabezpečí ucelené a transparentné posudzovanie bezpečnosti chemických látok používaných vo výrobkoch, ako sú zdravotnícke pomôcky, hračky, potraviny, pesticídy a biocídy.

archívne video

Európska komisia dnes uzatvorila a pozitívne hodnotila žiadosť o tretiu platbu v rámci Plánu obnovy (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Občania, spoločnosti a úrady budú mať prospech zo zjednodušeného a transparentného prístupu k informáciám o chemikáliách, z harmonizovanejších a predvídateľnejších postupov v rámci právnych predpisov. Nové opatrenia skrátia rozdiely medzi identifikáciou možného rizika a potrebným regulačným opatrením a v konečnom dôsledku povedú k lepšej a rýchlejšej ochrane zdravia ľudí a životného prostredia.

Cieľom návrhov EK je posilniť spoluprácu

Cieľom návrhov EK je posilniť spoluprácu a konsolidovať vedeckú a technickú prácu v oblasti chemických látok v Európskej chemickej agentúre (ECHA), Európskom úrade pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskej environmentálnej agentúre (EEA) a Európskej agentúre pre lieky (EMA). Agentúry budú lepšie vybavené na zosúladenie stanovovania priorít, harmonogramov, procesov a metodík používaných na posudzovanie chemických látok. Poznatky získané z hodnotení podľa jedného právneho predpisu (napríklad o biocídoch) sa môžu opätovne použiť na iný právny predpis (napríklad v hračkách).

Komisia chce zriadiť spoločnú platformu údajov a zaviesť "jednotné kontaktné miesto" pre prístup k údajom o chemikáliách, ktoré uchovávajú agentúry EÚ a EK a ktoré sú zostavené podľa právnych predpisov EÚ. Ide o údaje o nebezpečenstvách, fyzikálno-chemických vlastnostiach, prítomnosti chemikálií v životnom prostredí, emisiách, environmentálnej udržateľnosti chemických látok a o prebiehajúcich regulačných procesoch. Platforma rozšíri svoj rozsah pôsobnosti na takmer všetky právne predpisy EÚ o chemikáliách a doplní ich novými nástrojmi a databázami, napríklad úložiskom referenčných hodnôt založených na ľuďoch a životnom prostredí.  

Zber údajov o biomonitorovaní ľudí generovaných v EÚ

Komisia chce zaviesť aj systematický zber údajov o biomonitorovaní ľudí generovaných v EÚ s cieľom informovať tvorcov politík o hladinách chemických látok u ľudí (v krvi alebo materskom mlieku). Pomôže to lepšie odhadnúť úroveň vystavenia občanov EÚ chemickým látkam. Cieľom je tiež vytvoriť rámec monitorovania a výhľadu s cieľom umožniť včasné odhalenie chemických rizík, napríklad z látok PFAS, aby sa zabránilo rozšíreniu znečistenia.Tri nové návrhy EK teraz preskúmajú Európsky parlament a Rada EÚ v rámci riadneho legislatívneho postupu.

Viac o téme: ChemikálieEurokomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu