Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Škandál na zasadnutí OSN: Izraelský veľvyslanec si pripol žltú hviezdu, dočkal sa tvrdej kritiky

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan si na pondelkové rokovanie Spojených národov pripol na klopu žltú hviezdu.
Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan si na pondelkové rokovanie Spojených národov pripol na klopu žltú hviezdu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

NEW YORK - Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan si na pondelkové rokovanie Spojených národov pripol na klopu žltú hviezdu a povedal, že on a jeho spolupracovníci ju budú nosiť tak dlho, kým Bezpečnostná rada OSN neodsúdi útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na jeho krajinu. Jeho konanie kritizoval riaditeľ jeruzalemského pamätníka obetiam holokaustu Jad vašom Dani Dajan, ktorý to označil za "neúctu k obetiam holokaustu".

"Žltá hviezda symbolizuje bezmocnosť židovského národa a jeho vydanie na milosť druhým. Dnes máme nezávislú krajinu a silnú armádu," napísal na sociálnej sieti X Dajan. "Sme pánmi svojho osudu. Dnes na klopu patrí modro-biela vlajka, nie žltá nášivka," dodal.

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Erdan v OSN v pondelok účastníkom stretnutia tiež vytkol, že zabudli, prečo bola OSN pred takmer 80 rokmi založená a pripomenul utrpenie Židov počas druhej svetovej vojny, napísala dnes agentúra AFP.

"Niektorí z vás sa za posledných 80 rokov nič nenaučili. Niektorí z vás zabudli, prečo bol tento orgán ustanovený. Ja vám to teda pripomeniem. Odo dneška, kedykoľvek sa na mňa pozriete, tak si spomeniete, čo sa stane keď tvárou v tvár zlu zostanete mlčať. Rovnako ako moji starí rodičia a starí rodičia miliónov Židov budeme aj ja a môj tím odteraz nosiť žlté hviezdy. Túto hviezdu budeme nosiť, kým sa neprebudíte a neodsúdite zverstvá Hamásu," uviedol Erdan podľa serveru The Times of Israel.

Nový konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas vypukol v sobotu 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zaútočili na Izrael z Pásma Gazy, čo si podľa izraelských úradov vyžiadalo vyše 1400 mŕtvych. Izrael v odvete začal vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podľa palestínskych úradov prišlo o život vyše 8000 ľudí. Pásmo Gazy a jeho úrady ovláda od roku 2007 Hamas.

Valné zhromaždenie OSN v piatok prijalo rezolúciu, ktorá vyzýva obe strany konfliktu okrem iného na to, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo, ochránili civilistov a prepustili všetkých nelegálne zadržiavaných civilistov. Rezolúcia vyzýva na okamžité humanitárne prímerie a tiež uvádza, že "spravodlivé a trvalé riešenie" izraelsko-palestínskeho konfliktu možno dosiahnuť len mierovými prostriedkami av súlade s medzinárodným právom a na základe dvojštátneho riešenia, teda existencie Izraela a samostatného palestínskeho štátu.

Text ale neobsahuje priame odsúdenie Hamasu a 14 krajín, vrátane USA, Izraela alebo Českej republiky ho preto odmietlo podporiť. Za hlasovalo podľa OSN 121 štátov a 44 sa zdržalo. Pôvodne bolo uvádzaných 120 štátov, ale Irak s odkazom na "technické problémy" zmenil svoj hlas na "áno".

Ide o prvú spoločnú reakciu OSN na vojnu Izraela s hnutím Hamas, Bezpečnostná rada opakovane nebola schopná sa na vlastnej rezolúcii o dianí na Blízkom východe zhodnúť.

Viac o téme: OSNGilad ErdanŽltá hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu