Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hľadali pomoc, dočkali sa pekla: Izraelčanov čakal na letisku rozzúrený dav! Zábery ako z hororu

Protestanti na letisku v Machačkale (Rusko) chceli zadržať a otočiť lietadlo z Tel Aviv, na ktorého palube boli Izraelčania
Protestanti na letisku v Machačkale (Rusko) chceli zadržať a otočiť lietadlo z Tel Aviv, na ktorého palube boli Izraelčania (Zdroj: Twitter/Aviva Klompas/Visegrád 24)

MACHAČKALA – Vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa už rozširuje aj za hranice židovského štátu. Po krvavom masakri, ktorý teroristi rozpútali v kibucoch na hranici s pásmom Gazy, sa Židia teraz snažia hromadne opustiť krajinu. Jedno lietadlo z Tel Avivu zamierilo aj do ruského Dagestanu. Na letisku však čakalo pasažierov peklo.

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

Koncom minulého týždňa (nedeľa 29. október) o 19:00 miestneho času pristálo na letisku v ruskej Machačkale lietadlo z Tel Avivu. Na jeho palube boli prevažne Židia, čo sa nestretlo s porozumením miestneho obyvateľstva. Na letisko prenikol rozzúrený dav a snažil sa pochytať čo najviac pasažierov, ktorí vystúpili z tohto lietadla. Ruská agentúra TASS citovala vyjadrenie Federálnej agentúry pre leteckú dopravu, ktorá vyhlásila, že celý priestor musel byť uzavretý z dôvodu neoprávneného vstupu na letisko.

"Vzhľadom na to, že do odbavovacej plochy letiska Machačkala prenikli neznáme osoby, bolo prijaté rozhodnutie o dočasnom uzavretí letiska pre obsluhu letov pri prílete a odlete. Všetky lietadlá boli presmerované na iné letiská," uvádza sa vo vyhlásení. Tieto opatrenia mali platiť dovtedy, kým sa situácia neupokojí. 

Agentúra Nexta na sociálnej sieti X uviedla, že demonštranti prenikli na pristávaciu dráhu, aby zaútočili na lietadalo z Tel Avivu. Na videu je vidieť cestujúcich, ako vystupujú z iného lietadla, ktoré v tej dobe tiež pristálo na letisku Machačkala. Steward ich upozorňuje, aby sa čo najrýchlejšie vrátili späť na palubu. V diaľke už vidieť rozzúrený dav, ktorý mieri za linkou z Tel Aviv. 

Výzva na spustenie demonštrácie sa objavila na ruskej sociálnej sieti Telegram. Profil Dagestanské ráno vyzýval na svojské privítanie cestujúcich z Izraela. "Vítame nezvaných hostí! Dnes by mali pristáť o 19:00. Do tejto doby sa musíme zhromaždiť na letisku (Machačkala) v čo najväčšom počte. Musíme docieliť, aby sa lietadlo otočilo a odletelo s nimi kamkoľvek! Zdieľajte to ďalej! Je to priamy let!"

Strašné následky 

Táto správa zrejme splnila svoj účel, pretože z videí, ktoré sa šírili sociálnymi sieťami je zreteľné, že protestanti vytvorili rozzúrený dav. Naháňali náhodných pasažierov a snažili sa im brať pasy a iné doklady, aby si overili ich totožnosť a vypočúvali ich. Z tohto pohľadu bolo jasné, že idú po Izraelcoch. Izraelské bezpečnostné zložky uviedli, že na letisku v Machačkale je "obmedzený počet Židov" pod ochranou miestnej stráže. Táto skupina má čo najskôr odletieť do Moskvy.  

Nechce s tým mať nič spoločné

Podľa najvyššieho predstaviteľa Dagestánskej republiky Sergeja Melikova je počínanie demonštrantov na letisku Machačkala hrubým porušením zákona. "Všetci účastníci protestu zapichli nôž do chrbrta všetkým, ktorí položili svoje životy za bezpečnosť vlasti. Nie je na tom nič odvážne, keď čakáte v dave na neozbrojených ľudí, ktorí nespáchali nič protiprávne. Nebol preto dôvod preniknúť bez povolenia na územie letiska. Výzvy na ozbrojené protesty šíria nepriatelia Ruska, ktorí majú ďaleko k Dagestanu a najmä k islamu," povedal Melikov s tým, že je poburujúce nadávať cudzím ľuďom, siahať im do vreciek a kontrolovať ich doklady. 

Viac o téme: LetiskoPalestínaDemonštráciaPasažieriRuskoMachačkalaŽidiaDagestanIzrael vo vojneIzraelci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu