Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Jemenskí Húsíovia tvrdia, že na Izrael vypustili balistické rakety a bezpilotné lietadlá

Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy Zobraziť galériu (5)
Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

GAZA - V Pásme Gazy aj v noci na dnes pokračujú boje medzi izraelskou armádou a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktoré Izrael 7. októbra napadlo. Spravodajský server BBC News s odvolaním sa na svedkov v oblasti ovládanej Hamásom informuje o explóziách. Hamas podľa agentúry Reuters tvrdí, že "strieľa guľomety s protitankovými strelami" na izraelské sily, ktoré sa blížia k mestu Gaza. Objavujú sa aj informácie o poškodení nemocníc v Pásme Gazy.

Naživo z Gazy

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

21:50 Senát Spojených štátov v utorok hlasovaním potvrdil nového amerického veľvyslanca v Izraeli. Bude ním Jack Lew, ktorý pôsobil ako minister financií v administratíve bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

21:07 Egypt sa pripravuje na prijatie zranených Palestínčanov z pásma Gazy, ktorých v stredu privezú cez hraničný priechod Rafah. V utorok to uviedli viaceré zdravotnícke a bezpečnostné zdroje. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

19:44 Palestínske militantné hnutie Hamas v najbližších dňoch prepustí niekoľko rukojemníkov, ktorých unieslo do pásma Gazy po útoku na Izrael zo 7. októbra. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:32 Vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas zvýšila hrozbu útoku na Američanov v Spojených štátoch na "úplne inú úroveň", vyhlásil v utorok riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:28 Prinajmenšom 31 novinárov už bolo zabitých vo vojne, ktorú vedie Izrael s militantným hnutím Hamas v pásme Gazy, uviedla v utorok mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ). TASR o tom píše podľa agentúry DPA.

19:20 Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyjadril "hlboké znepokojenie nad eskaláciou konfliktu medzi Izraelom a Hamasom". Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zároveň vyzval Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), aby sa zjednotila a začala konať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:49 Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží využiť vojnu Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas na oslabenie podpory, ktorú Ukrajine poskytuje Západ. Vyhlásil to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje TASR podľa správy agentúry AFP."Putin sa snaží využiť útok Hamasu na Izrael v nádeji, že to odvedie našu pozornosť," uviedol Blinken v americkom Senáte. Podľa neho Putin dúfa, že Spojené štáty nakoniec stiahnu svoje zdroje z Ukrajiny.

17:48 Nórsko sa domnieva, že Izrael mohol počas bombardovania pásma Gazy porušiť medzinárodné právo, uviedol v utorok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide. V dôsledku izraelských útokov prišli o život tisícky Palestínčanov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:16 Najmenej 50 obetí a približne 150 zranených si v utorok vyžiadalo izraelské bombardovanie, ktoré podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zasiahlo obytné domy v utečeneckom tábore Džabálijá na severe pásma Gazy.

15:54 Medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas prebiehajú v utorok "hlboko v pásme Gazy" intenzívne boje, uviedla izraelská armáda. Informujeme o tom na základe správ agentúr AFP a DPA. Izraelská armáda vyhlásila, že za posledných niekoľko hodín zabila desiatky militantov a zaistila množstvo zbraní.

Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy
Zobraziť galériu (5)
Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

15:40 Jemenskí Iránom podporovaní Húsíovia tvrdia, že na Izrael vypustili „veľké množstvo“ balistických rakiet a bezpilotných lietadiel. Vojenský hovorca skupiny Yahya Saree varoval, že prídu ďalšie.

15:10 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila na hroziacu "katastrofu v oblasti verejného zdravia" v pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

14:19 Izraelské sily zachytili v utorok raketu vypálenú z oblasti Červeného mora, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Raketu zem-zem vypálenú smerom na územie Izraela z oblasti Červeného mora úspešne zachytil systém protivzdušnej obrany Arrow," uviedla izraelská armáda.

13:37 Izrael spustil bitku s Hamasom v podzemných tuneloch GazaStrip, informuje Reuters s odvolaním sa na kanceláriu IDF. "Za posledný deň zasiahli spojené bojové sily IDF asi 300 cieľov. Budeme bojovať v uličkách, budeme bojovať v tuneloch, budeme bojovať všade, kde to bude potrebné. Zasiahneme nepriateľa, ktorý stojí pred nami,“ povedal veliteľ Južného vojenského okruhu IDF generálmajor Yaron Finkelman.

13:15 Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths uviedol, že sa cítil bezmocne, keď v utorok telefonoval s palestínskymi rodinami uväznenými v pásme Gazy v čase konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Informuje agentúra AP. "Nechceme zomrieť," citoval Griffiths, čo mu odkázali rodiny, s ktorými telefonoval. "To, čo si pretrpeli od 7. októbra, je viac než zničujúce," napísal v príspevku na sociálnej sieti.

13:05 Izraelská armáda v utorok na okupovanom západnom brehu Jordánu zdemolovala dom v exile žijúceho predstaviteľa palestínskeho militantného hnutia Hamas Sáliha Árúrího. Informuje agentúra AFP.

13:00 Predseda izraelského  pamätníka obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem Dani Dajan kritizoval izraelského veľvyslanca pri OSN za to, že si v pondelok počas príhovoru na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) pripol na sako žltú Dávidovu hviezdu. Informuje správa agentúry AP.

12:48 Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes varoval, že palestínske Pásmo Gazy, ktoré čelí od 7. októbra masívnemu izraelskému bombardovaniu a takmer totálnej blokáde, je na pokraji zdravotníckej katastrofy. Hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) na tej istej tlačovej konferencii v Ženeve uviedol, že v Pásme Gazy hrozí úmrtie detí pre nedostatok vody.

12:37 Izraelskí vojaci v utorok prenikli hlbšie do pásma Gazy, tankami a obrnenými buldozérmi prenikli cez trosky budov. Ide o súčasť postupu voči militantom z hnutia Hamas, ktorí 7. októbra spustili rozsiahle útoky na Izrael. Informuje agentúra AFP. Videá zhotovené armádou zachytávajú vojakov, ako postupujú cez krajinu zničenú v dôsledku izraelského bombardovania. Armáda sa tiež usiluje oslobodiť rukojemníkov, ktorých Hamas uniesol do pásma Gazy.

12:00 Jemenskí povstalci húsíovia, ktorých podporuje Irán, zaútočili v utorok dronmi na Izrael. Išlo podľa ich vyhlásení o odvetu za vojnu Izraela proti hnutiu Hamas. Informuje agentúra AFP. "Tieto drony patria Jemenu," uviedol premiér húsíjskej vlády Abdalazíz bin Habtúr v spojitosti s útokmi dronov v okolí mesta Ejlat na juhu Izraela. Húsíjov označil za súčasť osi odporu voči Izraelu.

11:30 Bezpečnostná situácia v Egypte je aktuálne relatívne stabilná, hlavné turistické destinácie sú bezpečnostnými zložkami považované za bezpečné. Hrozba teroristických útokov v krajine však vylúčená nie je. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe. 

Zvýšená opatrnosť sa odporúča v niektorých kritických regiónoch. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v Izraeli a Gaze ministerstvo varuje pred cestovaním do bezprostrednej blízkosti hraníc medzi Egyptom a Izraelom. Ľudia by podľa neho mali byť veľmi opatrní v na ceste medzi mestami Daháb - Nuweiba - Tábá, El Qantara Shark - Ras Sedr. Tiež v mestách pozdĺž Ras Sedr a El Tor.

11:05 Na internete koluje video, ktoré údajne ukazuje, ako izraelský tank strieľa na auto.

10:20 Izrael súhlasil, že denne povolí vstup do pásma Gazy 100 nákladným vozidlám s humanitárnou pomocou. Vyplýva to z pondelkovej dohody Izraela s americkou vládou. Informuje portála The Times of Israel, ktorý sa odvoláva na predstaviteľov vlády USA.

9:50 Počet kamiónov s humanitárnou pomocou, ktoré sa od začiatku novej vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas dostali do Pásma Gazy, vzrástol na 150. V nedeľu totiž prišlo ďalších 45 nákladných áut. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Zároveň uviedlo, že po víkendovom výpadku apelovalo na zachovanie internetového pripojenia v oblasti.

8:52 Izraelskí diplomati v OSN si dali žlté hviezdy a sľúbili, že ich budú nosiť, kým Bezpečnostná rada neodsúdi Hamas. "Niektorí z vás zabudli, prečo bola táto organizácia založená. Ja vám to pripomeniem. Od tohto dňa si vždy, keď sa na mňa pozriete, spomeniete, čo znamená mlčať tvárou v tvár zlu. Ako moji starí otcovia a staré mamy a starí otcovia a staré mamy miliónov Židov, odteraz budeme s mojím tímom nosiť žlté hviezdy,“ povedal stály predstaviteľ Izraela Gilad Erdan.

8:22 - Izraelská armáda pri pokračujúcej pozemnej operácii v Pásme Gazy za posledných 24 hodín zasiahla na 300 cieľov spojených s vojenskou infraštruktúrou palestínskeho hnutia Hamas a zabila tiež mnohých jeho členov, informoval dnes podľa denníka Haarec armádny hovorca. 

7:47 Izrael nebude súhlasiť s prímerím v pásme Gazy, vyhlásil premiér Netanjahu.

7:17 Thajsko sa zo všetkých síl snaží o záchranu 22 thajských rukojemníkov, ktorých v Pásme Gazy zadržiava radikálne palestínske hnutie Hamas. Šéf thajskej diplomacie Panpri Bájdta-Nukara bude dnes v tejto veci rokovať s katarským náprotivkom, v stredu sa potom v rovnakej záležitosti vypraví do Egypta, napísala dnes agentúra AFP. Hamas po útoku na Izrael zadržiava vyše 200 ľudí.

6:55 Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan spôsobil v pondelok rozruch, keď si počas mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku venovaného vojne Izraela proti militantom z Hamasu v pásme Gazy pripol na chlopňu svojho saka Dávidovu hviezdu s nápisom "Nikdy viac". Rovnako sa zachovali aj jeho spolupracovníci, uviedli agentúry AFP a DPA.

6:44 Izraelská armáda zverejnila zábery z útokov na ciele spojené s Hizballáhom v južnom Libanone.

6:25 Spojené štáty v súčasnosti nepodporujú množiace sa výzvy na prímerie vo vojne medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas v pásme Gazy. V pondelok to povedal hovorca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby, informovala agentúra AFP. "Nemyslíme si, že prímerie je práve teraz tá správna odpoveď. Momentálne ho nepodporujeme," uviedol Kirby. Namiesto toho by sa podľa neho mali zvážiť "prestávky", počas ktorých by bola civilnému obyvateľstvu v pásme Gazy doručená pomoc.

6:00 Generálny komisár Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) v pondelok varoval, že obmedzený počet humanitárnych konvojov vstupujúcich do pásma Gazy nepostačuje na uspokojenie "bezprecedentných humanitárnych potrieb" tamojších civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

Použili guľomety

Brigády Kásam, čo je vojenské krídlo Hamasu, uviedli, že ich bojovníci sa dnes skoro ráno stretli s izraelskými silami, ktoré vtrhli do Gazy. Bojovníci Hamasu tvrdia, že použili guľomety a zamerali štyri vozidlá protitankovými strelami miestnej výroby a cielili aj na dva izraelské tanky a buldozéry na severozápade oblasti.

Palestínsky Červený polmesiac dnes podľa agentúry AFP uviedol, že je znepokojený útokmi blízko jednej zo svojich nemocníc na severe Pásma Gazy, kam sa civilisti uchýlili, aby sa ochránili pred izraelskými útokmi. "Budova sa otriasa a vysídlení civilisti a pracovné tímy majú strach a panikária," uviedla organizácia, ktorá o bombardovaní v tejto oblasti informovala aj v nedeľu večer.

Turecké ministerstvo zahraničia odsúdilo údajné izraelské bombardovanie, ktoré poškodilo nemocnicu turecko-palestínskeho priateľstva v Gaze. Nemocnica sa ako jediná v oblasti starala o pacientov s rakovinou a Ankara o zariadení spolufinancovanom Tureckom už predtým informovala Izrael, uviedlo ministerstvo podľa serveru The Times of Israel.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu