Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Netanjahu odmietol výzvy na prímerie: Išlo by o kapituláciu pred Hamasom

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (3)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Izraelská armáda v noci na pondelok uviedla, že podnikla odvetné útoky na vojenskú infraštruktúru na území Sýrie. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori 

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

ONLINE

21:10 Izrael v pondelok vydal pre svojich občanov najvyšší stupeň výstrahy pred cestovaním do ruskej autonómnej republiky Dagestan, kde stovky protiizraelských demonštrantov vtrhli v nedeľu na letisko v hlavnom meste Machačkala. Informuje agentúra Reuters.

21:00 Spojené štáty vyjadrili v pondelok spokojnosť s obnovením telekomunikačného pripojenia v pásme Gazy. K jeho výpadku došlo v piatok, USA cez víkend naliehali na Izrael, aby ho obnovil. Informuje o tom agentúra AFP.

20:20 Za uplynulých 72 hodín prišlo v Gaze o život desať zamestnancov Organizácie Spojených národov (OSN). Celkový počet obetí na životoch v radoch pracovníkov svetovej organizácie tak od začiatku konfliktu 7. októbra stúpol na 63, oznámila v pondelok Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA). Informuje americká stanica CNN.

19:50 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok odmietol výzvy na prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Podľa neho by to znamenalo kapituláciu pred týmto palestínskym militantným hnutím. Informuje agentúra AFP.

18:45 Izraelská armáda dosahuje "systematický pokrok" v ťažení proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Gaze, povedal v pondelok na zasadnutí svojho vojnového kabinetu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informuje agentúra AFP.

18:30 Izraelskú vojačku, ktorú palestínske hnutie Hamas zajalo počas útokov zo 7. októbra, sa podarilo oslobodiť počas pozemnej operácie v pásme Gazy. Informuje agentúra AFP. "Včera večer bola počas pozemnej operácie oslobodená vojačka Ori Megidišová, ktorú 7. októbra uniesol Hamas," uviedla izraelská armáda vo vyhlásení s tým, že vojačka absolvovala lekárske vyšetrenie, darí sa jej dobre a stretla sa so svojou rodinou.

17:35 Izrael povolí námestníkovi generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi vstúpiť do krajiny - po vyše troch týždňoch od začiatku vojny s palestínskym militantným hnutím Hamas. V pondelok to potvrdilo izraelské ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra DPA.

16:55 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označi v pondelok video zverejnené hnutím Hamas, ktoré zachytáva trojicu izraelských rukojemníčok, za krutú psychologickú propagandu. Ženy zajal Hamas podľa svojich vyjadrení počas útokov zo 7. októbra. Informujú agentúry AFP a DPA.

16:30 Český prezident Petr Pavel v pondelok varoval pred zvýšeným rizikom terorizmu v prípade, že by konflikt medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom prerástol do regionálneho konfliktu na Blízkom východe. Informuje portál Novinky.cz.

16:20 Dvadsaťtriročná Shani Nicole Louková, ktorú militanti z palestínskeho hnutia Hamas zajali počas útoku na Izrael 7. októbra, je mŕtva. V pondelok to potvrdila izraelská vláda. Informuje agentúra Reuters. "S ľútosťou oznamujeme, že sme dostali správu o zabití Shani Nicole Loukovej," uviedol izraelský prezident Jicchak Herzog pre nemecký denník Bild. Dodal, že na hraniciach Izraela a pásma Gazy sa podľa neho neodohral pogrom, ale "jatky".

14:50 Úradujúci premiér Libanonu Nadžíb Míkátí v pondelok oznámil, že vyvíja úsilie, aby jeho krajina nevstúpila do vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra AFP.

14:35 Nemecko v pondelok vyzvalo Izrael, aby chránil Palestínčanov obývajúcich okupovaný západný breh Jordánu. Informuje agentúra AFP. Nemecko prostredníctvom hovorcu ministerstva zahraničných vecí Sebastiana Fischera odsúdilo útoky a násilie páchané izraelskými osadníkmi na palestínskom obyvateľstve, ktoré zaplatilo mnohými životmi.

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu