Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Americká snemovňa zamietla návrh o odvolaní predsedu Johnsona

Mike Johnson
Mike Johnson (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

Návrh na odvolanie Johnsona snemovňa zamietla pomerom hlasov 359 ku 43. Podala ho ultrakonzervatívna republikánka Marjorie Taylor Greeneová. Johnsonovi sa odvolaním vyhrážala niekoľko týždňov. Návrh nakoniec predložila koncom marca po tom, čo Johnson v Snemovni reprezentantov umožnil hlasovanie o rozpočtovom balíku, ktorý zástancovia tvrdej línie medzi republikánmi odmietali. Súčasťou balíka bola aj ďalšia americká vojenská pomoci Ukrajine za miliardy dolárov.

archívne video

Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Demokrati v Snemovni reprezentantov následne avizovali, že podporia Johnsona a zablokujú Greeneovej návrh, ak ho predloží. Za Johnsona hlasovali aj mnohí republikáni, ktorí už majú dosť chaosu vo vlastných radoch. Post predsedu Snemovne reprezentantov nasleduje v mocenskej hierarchii v Spojených štátoch ako tretí hneď po prezidentovi a viceprezidentovi. Johnson sa ho ujal pred šiestimi mesiacmi po tom, ako sa jeho predchodca Kevin McCarthy tejto funkcie začiatkom októbra vzdal pod tlakom radikálnych republikánov podporovaných demokratmi.

Viac o téme: OdvolanieSnemovňaUSAKongresMike Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu