Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozivé varovanie tajných služieb: Kvôli Gaze vo svete narastá riziko teroristických útokov

Generálny riaditeľ MI5 Ken McCallum (vľavo) a riaditeľ FBI Christopher Wray
Generálny riaditeľ MI5 Ken McCallum (vľavo) a riaditeľ FBI Christopher Wray (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON/LONDÝN - Boje v pásme Gazy zvyšujú nebezpečenstvo teroristických útokov. Tvrdia to šéfovia tajných služieb - americkej FBI a britskej MI5. Ich terčmi sa môžu sať najmä židovské komunity a organizácie. Na svedomí ich môžu mať Hamas, iránske skupiny ale aj jednotlivci. Dôkazom je útok v Belgicku na dvoch švédskych futbalových fanúšikov a tiež útok na židovskú školu v Berlíne v noci na stredu.

Onedlho sa má konať samit tzv. piatich očí, na ktorom sa majú stretnúť šéfovia tajných služieb Británie, USA, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Ešte pred schôdzkou spolu hovorili generálny riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Ken McCallum a riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

„Nemôžeme a ani nepodceňujeme možnosť, že by Hamas alebo iné zahraničné teroristické organizácie mohli využiť konflikt na to, aby vyzvali svojich priaznivcov k útokom na našej vlastnej pôde,“ uviedol podľa The Guardian Wray s upozornením, že teroristické hrozby v USA sa rýchlo rastú. Dodal tiež, že v Spojených štátoch za posledný týždeň „stúpol počet vyhrážok židovským alebo moslimským Američanom, ich inštitúciám a modlitebniam“.

Židia však nemusia byť ohrozovaní len islamistami ale aj neonacistami, ako uviedol McCallum: „Jasne je tu možnosť, že dianie na Blízkom východe zvýši veľkosť hrozieb pre Britániu a zmení ich podobu, čo sa týka cieľov aj toho, čo ľudí (k útokom) inšpiruje.“ Vyslovil varovanie pred ľuďmi, ktorí sa rozhodnú sami konať a ktorí sa predtým radikalizovali na internete.

Útok jednotlivca v Belgicku

Aj útok Abdelsalema Lassoueda (45) z Tunisu bol takým činom jednotlivca, ako uviedol belgický premiér. Lassoued zastrelil v Bruseli dvoch švédskych fanúšikov futbalu.

Pôvodne sa myslelo, že tento teroristický čin nemá s vojnou Hamasu s Izraelom nič spoločné a že išlo o prívrženca Islamského štátu. Napokon sa podľa hovorcu belgického prokurátora ukázalo, že predsa len tam spojenie s touto vojnou existuje. „Pôvodne sme povedali, že tu nebude žiadna súvislosť s udalosťami v Gaze, ale odvtedy sme zistili, že na svojich účtoch na sociálnych sieťach zdieľal množstvo vyjadrení podpory palestínskemu ľudu, takže toto mohlo hrať úlohu,“ uviedol hovorca Eric Van der Sypt. Mohlo však ísť aj o pomstu za pálenie koránu vo Švédsku.

Lassoued od svojho príchodu do Európy bol najskôr vo Švédsku, odkiaľ ho deportovali. Potom sa presunul do Talianska, kde ho ako radikála sledovala polícia. Napokon skončilv Belgicku, kde sa vyhol deportácii. I keď sa o ňom vedelo, že je radikál, aj tak sa voľne pohyboval po Bruseli.

Útok na židovskú školu

V noci na stredu sa terčom útoku zápalnými fľašami stala židovská v Berlíne. Našťastie nezačala horieť, lebo fľaše ju netrafili, ako píše stránka Focus.

Viac o téme: IslamistiTeroristické útokyIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu